Засолка і сушка щуки - два способи: сушимо щуку на тараньку і в електросушарці

Засолка і сушка щуки – два способи: сушимо щуку на тараньку і в електросушарці

Як сушити щуку, залежить від розмірів самої щуки. На «тараньку» йде щука не дуже велика, до 1 кг. Велику рибу цілком сушити не варто. Це буде дуже довго, вона буде сохнути не рівномірно, і може зіпсується ще не досохнувши. Але з неї можна зробити «рибні палички» в електросушарці, і це буде прекрасна закуска до пива.

Сушіння щуки «на тараньку»

І воно починається з її чистки і засолювання. Деякі відрізають голову, чистять луску, але це абсолютно зайве. Просто випотрошіть щуку, зробіть надріз вздовж хребта, засипте всередину крупнозмолотої солі, покладіть в каструлю, і знову обсипте сіллю.

Тепер рибці потрібно гарненько просолитися. Накрийте каструлю кришкою, поставте її в холодильник, і нехай постоїть 3-4 дні.

Перед сушінням потрібно змити сіль. Промийте щуку в декількох водах, і замочіть на пів-години в холодній воді, в яку можна додати пару ложок оцту. На смак це ніяк не вплине, але відлякає настирливих мух.

сушена щука

Щоб щука швидше висохла, потрібно поставити в черевце «розпірку». Зробити її можна з зубочистки або сірника без сірчаної головки.

сушена щука

Підвісьте щуку за верхню губу дротовим гачком, і прикрийте марлею, складеною в два рази, зробивши своєрідний мішок. Огляньте з усіх боків, щоб не було дірок, і мухи не дісталися до вашої щуки.

На ніч рибу потрібно заносити додому, щоб вона не набирала вологи. При хорошому сонці і вітері велика щука буде сушитися не менше тижня.

Сушена щука в електросушарці

Великі екземпляри дуже жирні, і цілком їх сушити дуже складно, та й нема чого, якщо можна приготувати смачну закуску до пива.

сушена щука

Очистіть щуку від луски, відріжте голову і випатрайте. Розберіть її на філе і наріжте філе тонкими смужками.

Приготуйте маринад:

  • 1,5 літра води;
  • 5 ст. л. солі;

Нагрійте, щоб розчинилася сіль. У теплий маринад додайте спеції за смаком, і замочіть підготовлені смужки щуки на 5 годин.

Злийте маринад, застеліть лоток електросушарки пергаментним папером, і викладіть в нього шматочки риби.

сушена щука

У електросушарці Ezidri виставляється температура 60 градусів, і тривалість сушіння щуки близько 10 годин.

сушена щука

Пробуйте на смак, враховуйте те, що все ви відразу не з’їсте, і вона висохне ще більше самостійно.

сушена щука

Більш докладно про сушіння щуки в електросушарці дивіться на відео:

Сушка риби: карась і щука