Як тільки не називають аґрус (крижовник) – і північним виноградом, і маленьким ківі, і жіночою ягодою. Дійсно, він дуже корисний. А чи можна його заморожувати і, головне, як заморозити аґрус на зиму так, щоб не розгубити вітаміни і смакові якості? Сьогодні я розповім вам про способи правильної заморозки ягід агрусу в домашніх умовах в морозилці.
Інгредієнти: Агрус, Вода, Цукор
Зміст
Підготовка ягід до заморожування
Зібраний аґрус слід для початку перебрати і очистити. Зрізати чашолистки і залишки плодоніжок можна кухонними ножем або звичайними ножицями. Другий варіант допоможе вам впоратися з цим завданням набагато швидше.
Перед заморожуванням, також, необхідно позбутися зіпсованих ягід або тих, які були вражені борошнистою росою.
Перебрані ягоди аґрусу потрібно промити в холодній воді, відкинути на друшляк, а потім, розкласти на паперові рушники. Слід домогтися повного висихання плодів, тому, промитий врожай можна промокнути паперовим рушником і зверху.
Див. відео про користь агрусу від каналу «DrZdorovie» – «Аґрус – Жіноча ягода».
Способи заморозки аґрусу
Як заморозити аґрус цілими ягідками
Вимиті і гарненько обсушені ягоди розкладають на піддонах або в спеціальній ємності морозильної камери, призначеної для заморожування дрібних продуктів, і відправляють в морозильну шафу на пару годин. За цей час ягоди схопляться і їх можна буде пересипати в пакет, не хвилюючись за те, що вони згодом злипнуться.
Якщо аґрус був добре просушені після миття, то процедуру з попереднім проморожуванням можна опустити і відразу розкласти ягоди в порційні пакети.
Заморозка аґрусу пересипаного цукром
У цьому рецепті теж все просто. Чисті підготовлені ягоди пересипають цукром, перемішують і розкладають заготовку по контейнерах або пакетах. Кількість цукру залежить від сорту агрусу. Солодкі сорти можна лише злегка присипати цукром, а кислі потребують більшої кількості цукру.
Як заморозити ягоди аґрусу в цукровому сиропі
Цей спосіб заготовки більше підходить для сортів агрусу з тонкою шкіркою або злегка перезрілих ягід.
Насамперед, потрібно зварити сироп з цукру і води в співвідношенні 1:2. Гарячий сироп охолоджують спочатку при кімнатній температурі, а потім в холодильнику. Перед заморожуванням він повинен бути повністю холодним.
Ягоди розкладають по невеликих ємностях і заливають сиропом. Бажано, щоб аґрус був повністю покритий рідиною.
Важливо: До верхнього краю контейнера потрібно залишати, приблизно, 1-2 сантиметри, щоб сироп, розширюючись при замерзанні, не пошкодив контейнер.
Заморозка аґрусу в вигляді пюре
М’які ягоди краще заморозити, зробивши з них пюре. Для цього, їх пробивають блендером або подрібнюють на м’ясорубці. Цукор додають за смаком. Якщо ви робите заморозку пюре для маленьких дітей, то цукор в заготовку краще не класти.
Пюре розкладають по пластиковим стаканчиках або формочках для льоду і заморожують в такому вигляді в морозилці протягом доби. Потім, кубики льоду витягують з форм і перекладають в пакети, а стаканчики щільно замотують харчовою плівкою.
Див. Відео від каналу «Все буде добре!» – Як правильно заморозити ягоди?
Термін зберігання замороженого аґрусу в морозилці
Заморожені будь-яким способом ягоди аґрусу необхідно обов’язково підписати. Якщо зелені сорти в замороженому вигляді ви ще зможете відрізнити від інших ягід, то ось сині і чорні – легко переплутати, наприклад, з чорною смородиною або чорноплідною горобиною.
Термін зберігання заготовки з аґрусу в морозилці 8-10 місяців при температурі -18ºС.