Заморожений аґрус: як заморозити аґрус на зиму в морозилці

Заморожений аґрус: як заморозити аґрус на зиму в морозилці

Як тільки не називають аґрус (крижовник) – і північним виноградом, і маленьким ківі, і жіночою ягодою. Дійсно, він дуже корисний. А чи можна його заморожувати і, головне, як заморозити аґрус на зиму так, щоб не розгубити вітаміни і смакові якості? Сьогодні я розповім вам про способи правильної заморозки ягід агрусу в домашніх умовах в морозилці.

Підготовка ягід до заморожування

Зібраний аґрус слід для початку перебрати і очистити. Зрізати чашолистки і залишки плодоніжок можна кухонними ножем або звичайними ножицями. Другий варіант допоможе вам впоратися з цим завданням набагато швидше.

Як заморозити агрус

Перед заморожуванням, також, необхідно позбутися зіпсованих ягід або тих, які були вражені борошнистою росою.

Як заморозити агрус

Перебрані ягоди аґрусу потрібно промити в холодній воді, відкинути на друшляк, а потім, розкласти на паперові рушники. Слід домогтися повного висихання плодів, тому, промитий врожай можна промокнути паперовим рушником і зверху.

Див. відео про користь агрусу від каналу «DrZdorovie» – «Аґрус – Жіноча ягода».

Способи заморозки аґрусу

Як заморозити аґрус цілими ягідками

Вимиті і гарненько обсушені ягоди розкладають на піддонах або в спеціальній ємності морозильної камери, призначеної для заморожування дрібних продуктів, і відправляють в морозильну шафу на пару годин. За цей час ягоди схопляться і їх можна буде пересипати в пакет, не хвилюючись за те, що вони згодом злипнуться.

Заморожений аґрус: як заморозити аґрус на зиму в морозилці

Якщо аґрус був добре просушені після миття, то процедуру з попереднім проморожуванням можна опустити і відразу розкласти ягоди в порційні пакети.

Заморозка аґрусу пересипаного цукром

У цьому рецепті теж все просто. Чисті підготовлені ягоди пересипають цукром, перемішують і розкладають заготовку по контейнерах або пакетах. Кількість цукру залежить від сорту агрусу. Солодкі сорти можна лише злегка присипати цукром, а кислі потребують більшої кількості цукру.

Заморожений аґрус: як заморозити аґрус на зиму в морозилці

Як заморозити ягоди аґрусу в цукровому сиропі

Цей спосіб заготовки більше підходить для сортів агрусу з тонкою шкіркою або злегка перезрілих ягід.

Насамперед, потрібно зварити сироп з цукру і води в співвідношенні 1:2. Гарячий сироп охолоджують спочатку при кімнатній температурі, а потім в холодильнику. Перед заморожуванням він повинен бути повністю холодним.

Ягоди розкладають по невеликих ємностях і заливають сиропом. Бажано, щоб аґрус був повністю покритий рідиною.

Важливо: До верхнього краю контейнера потрібно залишати, приблизно, 1-2 сантиметри, щоб сироп, розширюючись при замерзанні, не пошкодив контейнер.

Заморозка аґрусу в вигляді пюре

М’які ягоди краще заморозити, зробивши з них пюре. Для цього, їх пробивають блендером або подрібнюють на м’ясорубці. Цукор додають за смаком. Якщо ви робите заморозку пюре для маленьких дітей, то цукор в заготовку краще не класти.

Заморожений аґрус: як заморозити аґрус на зиму в морозилці

Пюре розкладають по пластиковим стаканчиках або формочках для льоду і заморожують в такому вигляді в морозилці протягом доби. Потім, кубики льоду витягують з форм і перекладають в пакети, а стаканчики щільно замотують харчовою плівкою.

Заморожений аґрус: як заморозити аґрус на зиму в морозилці

Див. Відео від каналу «Все буде добре!» – Як правильно заморозити ягоди?

Термін зберігання замороженого аґрусу в морозилці

Заморожені будь-яким способом ягоди аґрусу необхідно обов’язково підписати. Якщо зелені сорти в замороженому вигляді ви ще зможете відрізнити від інших ягід, то ось сині і чорні – легко переплутати, наприклад, з чорною смородиною або чорноплідною горобиною.

Термін зберігання заготовки з аґрусу в морозилці 8-10 місяців при температурі -18ºС.