Шипшина – це один з найкорисніших видів ягід, які допомагають від безлічі захворювань. Тому обов’язково треба робити заготовки цього продукту. Зараз ми розкажемо, як правильно заморожувати шипшину.
Інгредієнти: Листя шипшини, Шипшина
Зміст
Чим корисна шипшина
В шипшині міститься дуже багато аскорбінової кислоти, вітамінів, мінералів та мікроелементів. Саме завдяки ним, цей продукт позитивно впливає на всі системи, зміцнює імунітет та покращує функціонування організму в цілому.
З шипшини можна робити різноманітні відвари та настої, які добре знищують мікроби, знімають запалення і навіть знижують артеріальний тиск. До речі, такі ж властивості мають листя і квіти шипшини. Тому з них теж варто заварювати чай.
А це відео присвячене настоянці шипшини, яку можна пити замість чаю:
Як і коли збирати шипшину
Збирати шипшину можна ще з кінця серпня і аж до перших заморозків. Ягоди повинні бути червоними, а шкірка має стати трошки м’якою. Але, бувають і сорти помаранчевого кольору, тому варто спочатку дізнатися, який саме сорт у вас.
Щоб не подряпати руки гілками, які є на кущах, варто проводити збір в рукавичках, а також підбирати одяг з довгими рукавами та штанинами.
Це відео присвячене тому, як правильно збирати, зберігати і заварювати шипшину:
Чи заморожувати шипшину
Якщо ви ще думаєте, чи треба заморожувати шипшину, то відповідь однозначно позитивна. Головне, щоб у вас була велика морозилка, аби туди можна було скласти не тільки шипшину, а й інші продукти.
Які основні способи заморозки
Цілі плоди
Шипшину можна заморожувати різними способами. Найпростіший – заморозка цілими плодами.
Для цього шипшину необхідно добре вимити та просушити за допомогою рушників. Але під час сушіння шипшина не повинна знаходитися під прямим сонячним промінням, бо тоді з ягід зникне більшість корисних речовин.
Далі ягоди треба перебрати, видалити пошкоджені, прибрати чашолистки і плодоніжки, якщо вони є. Для цього можна використовувати невеликий ножик або кухонні ножиці.
Після цього ягоди необхідно викласти в деко та поставити в морозилку на пару годин. Коли шипшина трохи приморозиться, її можна перекладати в пакет та відправляти в морозильну камеру на постійне зберігання.
Половинки плодів
Ягоди треба підготувати, як і для заморозки цілими плодами. Потім розрізати їх навпіл і розкласти на деко. Далі ягоди ставлять в морозильну камеру, проморожують кілька годин та складають в контейнери або пакети. Таку заморозку найкраще використовувати для настоянок, бо половинки ягід швидше віддають корисні речовини.
Пюре з шипшини
Для того, щоб зробити пюре, треба розрізані навпіл ягоди позбавити насіння і волокон. Далі ягідки необхідно скласти в керамічну тарілку, залити холодною водою і лишити на 3 дні. Це ви робите для того, щоб ягідки стали м’якими і їх було легко подрібнювати блендером чи перетирати через сито.
Коли ви перетворите шипшину в пюре, його треба розлити в форми для льоду та поставити в морозильну камеру. Коли кубики повністю замерзнуть – дістаньте їх з формочок та складіть в пакет і поверніть в морозилку на постійне зберігання.
Листя шипшини
Листя також варто заготувати, аби робити взимку цілющі чаї. Листочки необхідно промити та викласти на рушники, аби вони обсохли. До речі, листочки не треба обривати з стебла. Помістіть цілі гілочки в пакети, максимально приберіть повітря і добре зав’яжіть, а краще закрийте на блискавку.
Термін зберігання замороженої шипшини
Якщо ви будете підтримувати в морозильній камері стабільно низьку температуру, то і ягоди, і листя зможе зберігатися протягом 9-10-ти місяців. Тобто ви забезпечите себе цією корисною заготовкою до нового врожаю.