Лохину найкраще вживати в свіжому вигляді, але так як ця ягода не терпить довгого зберігання, то доводиться замислюватися про те, як зберегти її на зиму. З лохини варять варення, роблять пасту і готують домашнє вино. Але ці способи консервації не здатні зберегти більшу частину вітамінів. З цим завданням може впоратися тільки заморозка.
Зміст
Що за ягода лохина?
Лохина – це чагарник висотою 30 – 50 сантиметрів. Деякі сорти можуть досягати 1 метра у висоту.
Плоди цієї рослини досить великі, соковиті, темно синього кольору з сизим нальотом. Ягоди великі, діаметром до 1,3 сантиметрів.
Лохина дуже корисна. Вона рекомендована людям із захворюваннями серцево-судинної системи і травного тракту. Постійне вживання в їжу цих плодів сприяє зняттю напруги в очних м’язах і відновленню зору.
Дивіться відео від каналу «Чан Казан» – Дуже корисна ягода Лохина
Відмінність лохини від чорниці
Порівнюючи ці дві ягоди, не складе особливих труднощів знайти між ними відмінності. Отже:
- на кущі лохини стебло одревеніле майже до самого верху;
- у чорничного куща стебла світлі;
- квітколоже у чорниці рівне, а у лохини лінія не рівна, зламана.
- смак чорниці більш яскравий, виражений;
- сік, що виділяється ягодами лохини світлий, а у чорниці темно фіолетовий з червоним відливом.
- чорничний сік дуже погано змивається, а лохина не забруднює руки;
- м’якоть у чорниці рожево-червона, у лохини ж має зеленуватий відтінок.
Як заморозити лохину на зиму
Попередня підготовка
Збирати лохину слід в суху сонячну погоду. Так як ягода дуже ніжна, то збір потрібно проводити акуратно, щоб не деформувати плоди.
Якщо ви купили лохину на ринку або в магазині, то перед заморожуванням її необхідно обполоснути водою. Найкраще це робити у великій ємності, а не піддавати ягоду напору води з крана.
Сушать лохину на вафельних або паперових рушниках. Запорука якісної заморозки – абсолютно сухий продукт.
Цілі ягоди
Ягоди викладають в контейнери або лоточки шаром не більше 2 сантиметрів. У такому вигляді лохину відправляють в морозилку. Бажано за пару годин до цього встановити на морозильній камері режим «Super frost». Через 4 – 6 годин лохину можна дістати, і зсипати в загальний пакет або контейнер. Замороження таким способом дозволяє заморозити ягоди розсипом.
Лохина з цукром
У контейнери викладають ягоди і пересипають їх по черзі цукровим піском. Кількості цукру береться на власний смак, але досвідчені кулінари радять використовувати 3 – 4 столових ложки на півкіло лохини.
Пюре з лохини на зиму
Протерта лохина – відмінний варіант заморозки. Якщо ви любите відчувати структуру ягід в страві, то подрібнити лохину можна звичайною дерев’яним товкачем. Якщо ж хочеться бачити більш однорідну масу, то на допомогу може прийти блендер. У таку заготовку рекомендується додати цукор. Його кількість залежить від ваших смакових уподобань, але занадто багато піску додавати не варто. На 1 кілограм буде достатньо 200 – 250 грам.
Tanya Nikonova в своєму відео розповість, як зробити натуральний сік з лохини або чорниці в блендері
Термін зберігання лохини в морозилці
Лохина дуже добре переносить заморозку, тому ягоди не втрачають своїх смакових якостей і корисних властивостей протягом цілого року перебування в морозильній камері.
Оптимальна температура зберігання лохини -16 … -18ºС і нижче.
Щоб не переплутати лохину з чорницею або, наприклад, з перетертою чорною смородиною, заготовку необхідно обов’язково промаркувати. На бірці можна вказати вид ягід, спосіб заморозки і дату закладки в камеру.