Цикорій, або петрів батіг – це лікарська рослина, яку широко використовують в народній медицині. І це не дивно, адже вона допомагає від застуди, запалень, використовується для профілактики інфекційних хвороб, заспокоює нервову систему. Цикорій росте на території всієї України, тому інформація про заготовку рослини буде корисна кожному.
Інгредієнти: Коріння цикорію, Трава цикорію
Зміст
Як і коли збирати сировину
Щоб в рослині була максимальна кількість корисних речовин, петрів батіг треба збирати в сонячну суху погоду, коли роса вже зійшла.
Верхню частину необхідно збирати в період квітнення – з липня по вересень. Зрізайте пагони довжиною 25-30 сантиметрів, а жорсткі стебла не чіпайте.
А от коріння необхідно збирати після дощу або навіть в дощові дні. Тоді коріння легше викопувати. Період збору – початок весни або глибока осінь. В цей час пагони вже відмирають, тому всі корисні речовини концентруються в корінні.
Щоб витягти коріння, спочатку обкопайте рослину, а потім висмикніть його. Використовуйте лопату, бо якщо будете просто тягти за стебло – можете його обірвати, а до коріння так і не дістанетесь.
В цьому відео ви побачите, як правильно копати коріння цикорію:
Як підготувати цикорій до сушіння
Траву перед сушінням перебирають, видаляючи пожовклі частини, сміття і листя, пошкоджені комахами. Мити сировину не слід. Сушити зелені частини рослини можна цілими гілочками або в подрібненому вигляді. Для цього стебла нарізують шматочками по 3 – 4 сантиметри в довжину.
Коріння треба добре вимити водою з-під крану, зрізати з нього всі бічні паростки. Довгі корінці варто розрізати на кілька шматків впоперек, а товсті – вздовж.
Як сушити траву цикорію
Сушити цикорій можна пучками, підвісивши в добре провітрюваному сухому приміщенні, де на траву не буде попадати пряме сонячне проміння.
Якщо ви подрібнили петрів батіг – покладіть його на сито чи деко. До речі, сито – це дуже хороший варіант оскільки воно дозволяє повітрю циркулювати, а значить, трава сохне швидше. Траву треба перевертати кілька разів на день.
В середньому, цикорій висихає за 2-3 тижні.
Також можна скористатися електросушаркою. Викладіть цикорій на решітки тонким шаром, виставте температуру 35-40 градусів за Цельсієм і час від часу міняйте решітки місцями, аби трава сохла рівномірно. Ні в якому разі не підвищуйте температуру, бо висока температура знищує всі лікарські якості трави.
Як сушити кореневище цикорію
Коріння можна сушити як вдома, так і надворі. Головне, щоб на нього не потрапляло сонячне проміння. Коріння сушиться 10-14 днів.
Також можна скористатися духовкою. Розкладіть корені на деко, закрите пергаментом. Оберіть температуру 50-55 градусів за Цельсієм, поставте коріння в духовку і лишіть дверцята причиненими. В духовці корені сушаться приблизно 5-7 годин.
Як визначити готовність продукту
У верхньої частини рослин колір повинен лишитися природнім. При цьому стеблі при згинанні мають ламатися, а квіти – перетиратися.
А коріння має розламуватися з тріском, але ні в якому разі не перетворюватися на порошок.
З цього відео ви зможете дізнатися про лікувальні властивості рослини:
Способи зберігання сухого цикорію
Зелену частину цикорію можна зберігати в паперових і полотняних мішках, а також скляних банках. Термін зберігання становить один рік.
Якщо коріння подрібнити на порошок за допомогою кавомолки та обсмажити, з нього можна робити напій, що дуже нагадує каву. Зберігати порошок з цикорію треба в банках з щільними кришками.
Якщо ви не дрібнили коріння, складіть їх в банки з темного скла. Термін зберігання такої заготовки – 3 роки.