Сезон граната в наших широтах припадає на зимові місяці, тому заготовлювати гранатовий сік і сироп швидше треба на літо і осінь. Гранатовий сік широко використовується в кулінарії. І це не просто напій, а й пікантна основа для соусів до м’ясних страв.
Інгредієнти: Гранат
Для цих цілей краще заготовлювати концентрований сік, без використання води і цукру.
При заготівлі гранатового соку головна складність – це вичавити сік.
Використовувати блендер для цих цілей – не найкраща ідея.
Ножі блендера розрізають зернятка разом з кісточками, перетворюючи сік в пюреподібну і неїстівну масу. Роздроблені кісточки нестерпно гірчать і використовувати сік, отриманий таким чином – неможливо.
Добре зарекомендувала себе звичайна вижималки-прес для гранатів і цитрусових. Вона проста у використанні, і втрат практично немає.
Процідіть сік, через складену в декілька шарів марлю і злийте його в каструлю. Поставте каструлю на вогонь і доведіть сік майже до кипіння. Коли на поверхні соку з’являться бульбашки, зробіть вогонь поменше, і помішуючи, пастеризуйте сік не менше 5 хвилин. Постарайтеся не дати соку закипати, це вб’є вітаміни, хоча і мало вплине на смак соку.
Простерилизуйте пляшки з широкою шийкою і залийте в них гарячий сік. Закрийте пляшки кришечками і укутайте їх до повного охолодження.
Перенесіть пляшки з гранатовим соком в прохолодне темне місце на зберігання. Термін зберігання соку з граната, отриманого таким способом, становить близько 10 місяців.
Сік з граната в чистому вигляді шкідливий для зубної емалі і перед вживанням його потрібно розбавити. Щоб це був приємний, корисний і освіжаючий напій, розбавте його в співвідношенні:
- 1 літр соку;
- 0,5 літра води;
- 250 гр. цукру.
Закочувати сік з граната можна і з іншими соками, але краще змішувати готові соки безпосередньо перед вживанням.
Крім компоту, з граната можна приготувати смачне варення , сироп “Гренадін” , і навіть домашню пастилу .
Як швидко вичавити сік з граната, для заготівлі соку або сиропу, дивіться на відео: