З чого роблять крупи картопляні і як їх зробити своїми руками – старовинний рецепт заготовки з картоплі на зиму.

Вас ніколи не цікавило питання з чого роблять крупи. А картопляні? У цьому рецепті розповім як зроблені крупи з картоплі: біла і жовта. Ви не зможете їх купити в магазині або на ринку, тому що сьогодні таких просто немає в продажі. Але зате по цьому старовинному рецепту Ви можете дізнатися як зробити крупу своїми руками вдома зі звичайної картоплі.

Наші пращури заготовляли крохмаль (картопляний крохмаль) і картопляну крупу восени, після того як вже збирали урожай картоплі. Це робили в урожайний рік, в основному, з дрібної або з пошкодженої в процесі викопування картоплі. Крім того, восени картопля борошниста, а значить, більше виходило крохмалю.

Як зробити крупу з картоплі.

Картопляний крохмаль

Для початку нам потрібен крохмаль, його можна купити або приготувати самим.

В крохмаль додаємо тільки білки від яєць і замішуємо дуже густе тісто.

Потім перетираємо через мілке решето і розсипаємо тоненьким шаром на рівній поверхні.

Сушимо в теплій печі, можна духовці, стежимо за температурою – вона не повинна перевищувати 40°C. Якщо буде вище – крупа має шанс перетворитися в клейстер.

Висохлу крупу перетираємо руками, щоб вона була ще дрібнішою. Але це можна і не робити. Біла картопляна крупа готова!

А якщо бажаємо приготувати жовту картопляну крупу, то технологія виготовлення аналогічна написаній вище, тільки в цьому випадку беремо лише яєчні жовтки.

На цьому старовинні заготовки з картоплі незвичайних круп добігають кінця. Зсипаємо їх у чисті загвинчувані банки, щільно закриваємо кришками.

Така смачна домашня крупа з картоплі знадобиться в будь-який час року, а особливо, взимку. Додаємо її під кінець приготування супу замість звичайних круп або макаронів або ж варимо окремо, як гарнір.