Їстівний фізаліс поділяється на різні види: дикий, овочевий та ягідний. Це чудова культура, що має полівітамінні властивості, у його складі відомі й дуже потрібні людям різного віку вітаміни А, В1, В2, В6, а також В12. Червоне забарвлення вказує на наявність лікопену, що знаменитий своєю антиоксидантною дією та вживається для профілактики ракових захворювань. Для споживання людьми підходить овочевий та ягідний фізаліс, а другий має ще й більш яскраво виражений смак: кисло-солодкий. Як стало відомо вченим історикам, ним харчувалися ще з часів стародавніх інків. Отже, ми не відкриваємо нове, а згадуємо добре перевірене. Плід на вигляд схожий на бульбашку, а коробочка, наче вирізьблений маленькими ножицями, китайський ліхтарик.
Ягоди фізалісу – це потужне джерело противірусних і антитоксичних речовин можна не лише вирощувати на своїй ділянці, а й успішно заготовлювати на зиму. І при цьому фізаліс зберігає усі корисні компоненти. Навіть залишається його насичений смак при сушінні. Якщо вибирати між виноградними родзинками та сушеним фізалісом, то ягода інків має більш різноманітний хімічний склад. Ви будете здивовані, як просто його заготовити. Для цієї цілі візьміть фізаліс сорту “Суничний”.
Як сушити їстівний фізаліс про запас.
Зібрані з кущів ягідки почистьте від коробочок та бруду, помийте холодною водою. Потім ошпарте їх окропом.
Якщо ви примітили на фізалісі наліт, слід протерти його сухою чистою тканиною.
Ягідки тепер треба піддати процесу пастеризації. Для цього приготуйте содовий гарячий розчин. У воду, що закипіла (1літр) додайте питну соду (1 ложку). Перемішайте соду і занурте у воду плоди фізалісу на 30 секунд. Та швидко перекладіть його в холодну воду, можна навіть із льодом.
Злийте воду та просушіть фізаліс. На широкій таці висипте та розгорніть усі плоди, щоб виставити на сонце для просушування. Перемішуйте кілька разів на день.
Через п’ять днів витримки фізалісу вже у в’яленому стані перенесіть його у тінь.
Хай ще в провітрюваній місцині без сонячних променів ягідки повністю дійдуть до стану сухофруктів. Там вони повинні пролежати ще близько чотирьох днів.
Оригінальні й красиві родзинки тримайте у сухому місці.
Чи ви зрозуміли вже, що сушити їстівний фізаліс на зиму дійсно просто? Авжеж, його смак і корисний склад того варті!
Чи сподобається вам і вашим близьким така форма солодощів? Не обов’язково споживати його, як окремий десерт. Чаюйте “вприкуску” та гуртом усією родиною на затишній кухні. Можна додавати у випічку так, як ви додаєте родзинки. Булочки і пироги з сушеним фізалісом випікаються гарні й смачні. Компоти, настої, спиртові настоянки, відвари з цілющих ягід та інші напої нададуть сил, коли ви підхопили застуду. Фізаліс потужно бореться з ангіною ти грипом. Його рекомендують фітотерапевти для підтримки нервової та серцево-судинної систем. Ягода інків – це поєднання приємного з корисним. Чому б не вирощувати та робити сухофрукти кожного року – на радість і для здоров’я собі та своїм близьким родичам.