Народна медицина пропонує досить багато рецептів для лікування хворих, у яких є проблеми з бронхами та легенями. Проте далеко не всім відомо, які цілющі властивості притаманні ялиновому сиропу. Він має унікальну здатність очищувати та оздоровлювати дихальні шляхи людини у різному віці. Сироп зовсім легко готується в домашніх умовах. Необхідно лише трохи часу та обізнаності в цій справі.
Інгредієнти: Вода, Цукор, Ялинові голки, Ялинові пагони, Ялинові шишки
Зміст
Необхідні продукти
Щоб приготувати сироп, можна використовувати молоді ялинові пагони, зелені шишки та свіжозібрані голки.
Пагони та шишки необхідно заготовлювати на початку весни. Їх дуже легко відрізнити від уже сформованої гілки. Пагони з’являються щовесни на кінчиках ялинових гілок, вони з м’якими голками світло-зеленого відтінку. Пагони, довші за 7 сантиметрів, краще не зривати, у них менше соку.
Шишки також слід збирати весною, в період, коли їхні лусочки ще не відкрилися, коли вони розкриються, то пагін уже вважається старим і не придатним до використання в кулінарії.
У випадку, якщо не вдалося заготовити зелені пагони та шишки, можна приготувати сироп з хвої. Її відламують або прямо з дерева або, зручніше, збирати зі свіжозірваних гілок та відразу зайнятися готуванням солодкого корисного сиропу (з часом хвоїнки в’януть і втрачають свої властивості).
Займатися заготовленням “цінних” інгредієнтів бажано далеко від проїжджої частини, там вона, звичайно ж, набагато чистіша. Це дуже важливо, адже сировину перед приготуванням не можна мити.
Рецепти приготування ялинового сиропу
Сироп з пагонів
1 кг пагонів ялини слід залити 3 л чистої прохолодної води. Ці складники необхідно варити 25 хвилин. Потім відвар повинен настоятися 2 години. Потім пагони треба процідити, злита рідина має постояти 30 хвилин і її знову слід процідити через марлеву тканину. В отриману настойку необхідно всипати півтора кілограма цукру та поставити масу на вогонь на 40 хвилин. За відведений час сироп стане значно густішим.
Ялиновий сироп з пагонів без варіння
Молоденькі ялинові пагінці необхідно скласти в трилітрову банку шар за шаром, пересипаючи цукром та щільно трамбуючи. Пагони у банці повинні зайняти 2/3 її об’єму. Верх повинен бути засипаний великою гіркою цукрового піску. Після цього тару треба прикрити кришкою та поставити її в холодильник. На 6-7 день пагони пустять сік, в якому трохи розчиниться цукор. Потім на дно металевого густого сита потрібно поставити марлеву тканину та процідити ялинову суміш. В отриманому сиропі, який має постояти на кухні, через деякий час розчиняться решта цукрових кристаликів. Потім його слід закупорити металевою кришкою та помістити зберігатися в холодильник.
Зілля з ялинових шишок
Шишки слід зважити та залити прохолодною водою, пропорція повинна становити 1:3. Посудину з настойкою треба прикрити кришкою та залишити на 3 години. Після цього її необхідно поставити на плиту і проварити сировину на слабкому вогні 20 хвилин. Відвар слід процідити, потім залишити на 30 хвилин, щоб осів, і повторити процес ще раз, уже через марлю, складену втроє.
Потім відвар, що утворився, потрібно відміряти літровою банкою. На 1 літру рідини знадобиться 600 грамів цукру. Після цього сироп треба відправити на 45 хвилин на середній вогонь, за цей час він буде готовим до споживання.
На відео від каналу «ІНДІЯ АЮРВЕДА» є можливість ознайомитись з секретами ще одного рецепту приготування сиропу із зелених шишок ялини:
Сироп з шишок без варіння
Насамперед молоді шишки слід розрізати на 2 половини та щільно утрамбувати їх в глибоку посудину шар за шаром, пересипаючи кожен цукром (останній шар – цукровий). Потім на складники треба встановити плоску тарілку, а на неї гніт (щось дуже важке). Цю “конструкцію” слід помістити в холодильник. Важливо дотриматися умови: шишки перемішувати з цукром не можна. Через тиждень на поверхні з’явиться сік (солодкий сироп). Його необхідно акуратно процідити через сито з дрібною сіткою, перелити в пляшку та поставити в холодне місце зберігатися.
Сироп з ялинових голок
1 кілограм хвої треба замочити тричі по одній годині. Звичайно ж, після кожного разу воду слід міняти. Потім голки треба залити 2 літрами свіжої води та поставити на плиту на 30 хвилин. Після цього відвар потрібно процідити через сито з 3 шарами марлевої тканини та всипати в нього півтора кілограма цукрового піску та поставити на плиту на 15 хвилин, а після слід ще раз процідити. Щоб сироп був прозорішим, для його проціджування можна скористатися не марлею, а фланеллю. Після цієї маніпуляції сироп повинен ще хвилин 5 покипіти, тоді його можна розливати в стерильну тару.
Як застосовувати ліки
Ялиновий сироп слід приймати 3 рази на день за 15-20 хв до їди. По 1 ст. л. дорослим та по 1 ч. л. дітям (дітям до 3 років сироп вживати не можна).
Як зберігати ялиновий сироп
Якщо сироп готувався за рецептом, який не передбачає термічного впливу, то він не може довго зберігатися. Його слід розлити в чисті пляшки, помістити в холодильник та спожити до 1 місяця. Коли сироп варився, то за умови, що місце для зберігання корисної заготівлі буде холодним, а тара стерильною, він може бути придатним до вжитку протягом цілого року.