Як зварити варення з зеленого агрусу на зиму: 2 рецепта – царське варення з горілкою і заготівля агрусу з горіхами

Варення з  аґрусу можна варити різними способами. Навіть, використовуючи горілку. У нас є 2 простих і цікавих рецепта, які можна використати, щоб приготувати чудові смаколики, які стануть окрасою столу та смакуватимуть до чаю.

Царське смарагдове варення з зеленого аґрусу з горілкою

  • 1 кілограм великих ягід зеленого аґрусу (краще недозрілих);
  • 1 кілограм цукру;
  • 0.5 літра води;
  • 20-30 листів вишні;
  • 50-100 грамів горілки.

Спочатку треба помити ягоди, зняти хвостики та плодоніжки. У великих ягідок варто дістати насіння, а маленькі можна просто проколоти зубочисткою.

Оскільки горілка – хороший консервант, добре обприскайте нею ягоди. Можете навіть скористатися пульверизатором, головне не економте. Після цього поставте каструльку в морозилку на 30-40 хвилин, потім переставте заготовку в основне відділення і лишіть там на 6-8 годин.

Коли час мине, можете зварити сироп. Покладіть в воду вишневе листя, цукор та дочекайтеся доки він повністю розчиниться. Після цього покладіть в киплячу масу аґрус, ще раз доведіть сироп до кипіння, потім вимкніть вогонь та лишіть варення настоюватися протягом 4-5-ти годин.

Далі дістаньте з варення листя вишні, варіть 5-7 хвилин і після цього зразу ж поставте каструлю з варенням в таз з холодною водою. Це робиться, щоб зберегти гарний смарагдовий колір заготовки.

Після цього розкладіть заготовку в банки і закатайте. Для того, щоб варення не зіпсувалося достатньо швидко, краще розкласти масу гарячою, закатати, а потім загорнути в рушники і лише після повільного охолодження переставляти в льох або в основне відділення холодильника. Пам’ятайте, що не повинно бути надто різких перепадів температури, бо банки можуть луснути.

А це ще одне відео рецепту смарагдового варення з аґрусу:

Якщо у вас залишився великий аґрус, по цьому ж рецепту можна приготувати ще й таку смачну заготовку – аґрус, фарширований горіхами.

Варення з аґрусу з волоськими горіхами

Треба помити ягоди, зрізати частину верхівки, дістати зубочисткою насіння та м’якіть.

Далі треба додати горілку і відправити заготовку в холодильник, як в попередньому рецепті.

Візьміть волоські горіхи, обсмажте їх та покладіть по шматочку в кожну ягоду.

Далі все робіть так само, як і в попередньому рецепті.

При варінні обережно помішуйте, щоб ягідки не луснули. Не треба занадто сильно уварювати, бо коли варення охолоне – воно саме загусне.

І, наостанок, ще одне відео приготування смачного аґрусового варення: