Незвичайний за формою патисон все більше завойовує серця садівників-городників. Ця рослина сімейства гарбузових зовсім не примхлива в догляді і майже завжди дає шикарний урожай. На зиму з патисонів в основному готують різного роду закуски, але й солодкі страви з цього овоча виходять на славу. У нашій статті ви знайдете добірку кращих рецептів приготування смачного варення з патисонів.
Інгредієнти: Апельсин, Вишня, Вода, Кабачки, Лимон, Патисони, Сік лимона, Цедра лимону, Цукор
Зміст
Підготовка та вибір овочів
Для варіння овочевого варення найкраще брати свіжозібрані молоді плоди. Перерослі екземпляри також можуть піти в справу, але мороки з ними буде набагато більше. З таких патисонів потрібно обов’язково зняти жорстку шкірку і видалити насіння. Чим сильніше переріс овоч, тим складніше він чиститься.
Маленькі патисони, діаметром не більше 10 сантиметрів, мають ніжну шкірку, і чистити їх немає необхідності.
Не важливо, плануєте чистити патисони чи ні, їх необхідно обов’язково добре промити теплим мильним розчином та теплою проточною водою.
Колір плодів для варіння варення не має значення. Яскраво жовті, блідо або темно-зелені патисони однаково поводяться в солодкому десертному блюді.
Способи приготування овочевого варення з патисонів
Спосіб перший – З лимоном
Промиті, при необхідності очищені, патисони ріжуть невеликими кубиками або смужками. Нарізку, загальною масою 1 кілограм, засипають такою ж кількістю цукру, і залишають, щоб овоч міг пустити сік. Можна миску з продуктами на ніч перемістити в холодильник.
Приблизно через 10-12 годин цукор витягне з овочевих кубиків досить велика кількість соку, а сам частково розчиниться. Патисони варяться досить довго, тому без додавання води не обійтися. Її потрібно 1 стакан.
Патисони ставлять на мінімальний вогонь і починають проварювати. Хвилин через 30 у варення додають цедру лимона, зняту з фрукта дрібною теркою, і лимонний сік. На заявлений обсяг нарізки з патисонів беруть всього 1 лимон.
Варення варять ще хвилин 10 і вимикають вогонь. Під час всього процесу варіння від плити не відходять, видаляючи піну і перемішуючи продукти, щоб варення не пригоріло.
В результаті шматочки патисонів стають м’якими і легко протикаються виделкою, але при цьому добре тримають форму і не розварюються, як кабачки.
Спосіб другий – З апельсином
Якщо овочі були зірвані маленькими, а шкірка у них не встигла загрубіти, то патисони натираються крізь тертку разом з нею. Великі плоди очищають від твердої шкірки, а потім також подрібнюють. Миску з продуктами зважують. Загальна кількість нарізки разом з соком, що виділився має бути 1,5 кілограма.
Окремо в каструлі варять цукровий сироп. Для цього воду (500 мілілітрів) кип’ятять з цукром (1 кілограм) протягом 5 хвилин. У киплячу рідину закладають подрібнені патисони і варять варення на повільному вогні протягом півгодини.
Паралельно обробляють 1 великий апельсин. Його миють і разом з шкіркою нарізають. Спочатку фрукт ріжуть на чотири частини, а потім кожну нарізають тонкими пластинами. Якщо вам не подобається легка гірчинка в готовій страві, то шкірку з апельсина можна попередньо зняти.
Фруктові дольки додають в варення з патисонів, і доводять блюдо до готовності ще протягом 20 хвилин.
Спосіб третій – З вишнею і кабачками
Для такого десерту беруть 1 кілограм патисонів, півкіло кабачків і стільки ж вишні. Ягоди миють і видаляють з них кісточки. Овочі чистять і звільняють від насіння.
Всі продукти пропускають крізь м’ясорубку. Найкраще використовувати найдрібніші грати.
Всі інгредієнти закладають в гарячий сироп, зварений з літра води і 1,5 кг цукрового піску. Готують варення на тихому вогні протягом години, не забуваючи знімати піну і вчасно перемішувати. Уварену майже на третину масу перевіряють на готовність, капнувши невелику кількість на тарілку. Якщо через кілька секунд крапля продовжує тримати форму і не розтікається, варення пора вимикати.
Оригінальним рецептом варення з патисонів з ананасовим смаком ділиться з вами канал «Цветики у Свєтика»
Як зберігати патисонове варення
Банки з заготовками зберігають в прохолодному місці. Термін зберігання залежить від попередньої обробки заготівельної тари. Якщо ємності були простерилізовані над парою або в духовці, то десерт з патисонів може спокійно пережити зиму аж до нового врожаю, а якщо банки були просто вимиті і просушені, то вже через півроку може бути ризик виникнення цвілі на поверхні.