Ніжна ягода жимолості (ще одна назва козолист або лат. Lonicera) має приємний кисло-солодкий смак. Плоди деяких сортів мають легку гірчинку, але, після термічної обробки гіркий смак ягід зникає. Вживати жимолость можна в сирому вигляді, що більш прийнятно в разі бажання отримати максимальну кількості вітамінів, і в переробленому. З жимолості найчастіше готують джеми, повидла і варять компоти. Саме про те, як приготувати смачний компот з жимолості на зиму і піде мова в цій статті.
Інгредієнти: Вода, Жимолость, Заморожена жимолость, Сушена жимолость, Цукор
Зміст
Підготовка жимолості
Зібрані ягоди потрібно якомога швидше почати обробляти. А все тому, що тонка ніжна шкірка жимолості не дає можливості їй довго зберігатися. Ягоди перебирають і звільняють від сміття. Пошкоджені і підгнилі плоди викидають.
Відсортовану частину промивають, занурюючи невеликі порції в каструлю з достатньою кількістю прохолодної води. Просушують плоди на паперових рушниках. Бавовняну тканину краще не використовувати, бо відіпрати плями від жимолості дуже проблематично.
Крім свіжих плодів компот можна варити з заморожених ягід. В цьому випадку додаткових маніпуляцій з продуктом проводити не треба – попереднього розморожування такі ягоди не потребують.
Сушену жимолость перед приготуванням промивають у теплій воді, видаляючи з поверхні забруднення і пил.
Рецепти компоту з жимолості на кожен день
Зі свіжих плодів в каструлі
У два літри холодної води закладають 300 грам свіжої жимолості. Масу доводять до кипіння і після появи на поверхні перших пухирців, додають у відвар 9-10 столових ложок цукру. Масу кип’ятять рівно 3 хвилини і вимикають вогонь. Після, ємність щільно накривають кришкою і дають настоятися компоту 3 години.
Сан Санич ділиться з вами своїм рецептом приготування смачного напою з синьої ягоди.
Компот з сушеної жимолості в мультиварці
2 склянки сушених ягід заливають 3,5 літрами холодної води і додають 200 грам цукрового піску. Мультиварку встановлюють на режим «Суп» або «Тушкування» на 1 годину. За час приготування кришку мультиварки відкривати не потрібно. Після того як пристрій просигналить про закінчення готування, мультиварку відключають. Під закритою кришкою компот витримують ще години 3-4. При цьому, режим «Підтримка температури» повинен бути відключений.
Компот з замороженої жимолості
Напій в каструлі готують так само, як і зі свіжих ягід. При варінні в мультиварці використовують наступний розрахунок продуктів: на кожен літр рідини беруть 5 столових ложок цукру і стакан заморожених ягід.
Всі інгредієнти з’єднують в чаші мультиварки, і варять компот протягом години на зазначених вище режимах «Суп» або «Тушкування». Настоюють такий напій, для отримання більш насиченого смаку, також, протягом декількох годин.
Рецепти компоту з жимолості на зиму
Жимолость, як уже писалося вище, ягода дуже ніжна і легко піддається пошкодженню, тому, використання стандартного підходу при заготівлі компоту на зиму з подвійним заливанням ягід окропом не підходить. Тут процедура трохи інша.
Банку для компоту гарненько промивають і просушують. Крім обробки тари миючими засобами бажано її простерилізувати над парою або в духовці. Підготовлену ємність заповнюють на 1/3 ягодами і прикривають зверху стерильною кришкою.
Далі готують цукровий сироп. На 1 літр води беруть склянку (200 грам) цукрового піску. Інгредієнти змішують і ставлять на вогонь. Сироп повинен покипіти 3-4 хвилини. Після цього жимолость заливають гарячою солодкою основою. Зверху банку прикривають кришкою і чекають хвилин 5, поки не піднімуться бульбашки всередині, а потім герметично закривають кришку. Якщо щільно упакувати банку відразу ж, то заготовку, з великою ймовірністю, просто «підірве».
Після того як кришки закручені, банку перевертають догори дригом і вкривають теплою ковдрою, пледом або махровим рушником. Через добу консервацію відправляють на зберігання до комори чи інше темне місце.
Канал «PionerTV» підготував для вас відео-рецепт, де детально описує процедуру заготовки компоту з жимолості на зиму.
Як і скільки зберігати напій з жимолості
Домашній компот, який готується з свіжих, сухих або заморожених ягід жимолості на кожен день, зберігають в холодильнику не більше 2 діб. Банки із зимовою заготовкою також розташовують в прохолодному темному місці, але не в холодильнику. 🙂 Це може бути льох, підвал або комора. Термін придатності напою при такому зберіганні 2 роки.