Компот з морошки зберігатися дуже добре. Якщо навіть рік буде не урожайний, то минулорічний компот вас здорово виручить. Адже ягоди морошки містять антиоксиданти. Вони покращують стан шкіри, волосся і перешкоджають старінню. І це якщо не говорити про те, що морошка неймовірно смачна і ароматна. Якщо у вас є компот з морошки, то ваші діти навіть і не згадають про кока-колу чи фанту.
Класичний рецепт заготовки компоту з морошки на зиму
На трьох літровий бутель знадобиться:
- 0,5 кг ягід морошки;
- 0,5 кг цукру;
- Близько 2 л води.
Переберіть морошку. Видаліть гнилі і сухі ягідки. Не поспішайте викидати чашолистки. Їх сушать, і взимку з них заварюють чудовий лікувальний чай.
Складіть ягоди в друшляк і занурте в глибоку миску з холодною водою.
Залиште ягоди стікати і поки займіться сиропом. Налийте в каструлю воду з цукром і поставте її на плиту.
Складіть злегка підсушені ягоди в чистий бутель.
Акуратно влийте киплячий сироп в банку і прикрийте її кришкою.
Тепер, потрібно пропастеризувати компот.
Візьміть каструльку вище, щоб можна було в неї поставити трьох літровий бутель і налити в неї воду, яка буде доходити до «плічок» бутля. Не забудьте покласти на дно каструлі ганчірочку.
Поставте каструлю на плиту і пастеризуйте компот хвилин 15-20.
Закрийте кришку закаточним ключем і укутайте банки до повного охолодження.
Компот з морошки без пастеризації
Співвідношення інгредієнтів таке ж, що і в попередньому рецепті.
Закип’ятіть в каструлі воду і акуратно всипте в окріп ягоди. Бланшируйте їх не більше 2-3 хвилин.
Потім, шумівкою перекладіть ягоди в бутель, а в воду, в якій бланшувати ягоди, всипте цукор. Як тільки цукор розчиниться, залийте цим сиропом ягоди і тут же закатайте банку кришкою.
Це класичні рецепти. Вони гарні, але можна їх не дотримуватися точно до літери. Спробуйте урізноманітнити смак компоту з морошки, додавши в нього суницю, чорницю, яблука, або спеції, а цукор замініть медом. Адже вітамінів багато не буває, а смачні вітаміни – це вдвічі приємніше.
Чому вам необхідно зварити компот саме з морошки, дивіться на відео: