Як зварити компот ожини на зиму - прості і корисні рецепти

Як зварити компот ожини на зиму – прості і корисні рецепти

Ожина, крім того, що здатна виводити канцерогени з організму, має неймовірний смак і лісовий аромат. Корисні елементи, що містяться в ожині, не бояться термічної обробки, тому, варити з ожини компот, в тому числі і з додаванням інших ягід і фруктів, не тільки можна, але навіть необхідно.

Компот з ожини з малиною

Чудово поєднується смак ожини з малиною. Вони є близькими родичками, але зовсім різні за смаком. Солодка малина розбавляє кислоту ожини, а ожина додає малині лісовий аромат.

Ожина дуже ніжна ягода, як і малина, тому, постарайтеся збирати її відразу після дощу, коли ягідки природним чином вимиються і просохнуть.

Для приготування ожинового компоту нам знадобляться:

  • 3 літри води;
  • 0,5 кг ягід ожини і малини;
  • 0,5 кг цукру;
  • За бажанням, можна додати гілочку м’яти.

Складіть чисті ягоди в каструлю і засипте їх цукром. Залийте воду і поставте компот варитися.

Простерилизуйте банки. Як тільки компот закипить, почніть його тихенько помішувати, щоб цукор швидше розтанув. Бажано вкластися з варінням в 3-5 хвилин. Хоча, ожина не боїться варіння, смак і аромат від довгого кипіння може трохи ослабнути.

Киплячий компот акуратно залийте в банку, і закатайте металевою кришкою. Укутайте банку з компотом теплим рушником і залиште її в такому положенні на ніч.

Компот з ожини без варіння

У чисті, сухі банки розкладіть ожину, приблизно на ¼ висоти.

Залийте ягоди окропом і прикрийте кришкою. Дайте ягодам трохи настоятися.

Коли всі ягоди опустяться на дно, злийте воду з банки в каструлю і додайте в ожиновий відвар цукор.

Лісова ожина може бути дещо кислуватою, тому кількість цукру потрібно підбирати під конкретний сорт ягід. В середньому, на одну літрову банку додають одної склянки цукру.

Закип’ятіть сироп і залийте ним ягоди. Пастеризувати такий компот не потрібно, відразу закривайте банки і ховайте їх під теплу ковдру. Довгий процес охолодження цілком замінює пастеризацію компоту.

Зберігати ожиновий компот потрібно в прохолодному, темному місці, до 18 місяців.

Як швидко приготувати компот з ожини на зиму, дивіться відео: