Консервація є незамінною в господарстві, адже сама думка про витрачені години біля плити, особливо, коли немає сил і хочеться приділити час іншим справам, якось зовсім не додає наснаги. А завдяки тушонці з баранини можна швидко і легко приготувати суп харчо чи плов. Ба більше, таке консервоване м’ясо підходить як самостійна закуска, що здивує своєю оригінальністю і смаковими якостями. Така закуска є дієтичнішою, що не менш важливо, дешевшою і кориснішою, в чому і є її пріоритет. Однозначно її потрібно спробувати приготувати. Смакуватиме консервована баранина як тушкована, так і смажена чи у власному соку.
Найкраще і найсмачніше для консервування буде використовувати м’ясо молодого баранчика однорічного або дворічного віку. Також можна поєднувати м’ясо баранчика і кіз одного віку. А щоб така смачна страва була для нас більш звичною на смак і нагадувала гуляш, можна додавати трохи свинини чи яловичини.
Технологія приготування тушонки з баранини в домашніх умовах.
Для того, щоб приготувати тушонку з баранини, потрібно шматочки м’яса відбити, посолити та поперчити до смаку. Тоді обсмажити з обох сторін кожен шматочок м’яса і скласти прожарені шматки в каструлю.
Цибулю нарізати півкільцями або кільцями, обсмажити та додати до м’яса. Тоді залити бульйоном або водою, додавши спеції до смаку і довести до кипіння. В підготовлені простерилізовані літрові банки розкласти м’ясо і залити приготованим гарячим соусом. Закатати кришками. Простерилізувати в спеціальних посудинах щонайменше протягом 1 години та 45 хвилин. Залишити до охолодження.
Зберігати домашню тушонку найкраще в прохолодних приміщеннях, адже це сприятиме кращому і тривалішому зберіганню, як запоруці безпеки і відмінної якості та смаку продукції.
Див. відео: Баранина тушкована по ГОСТу, вдома в автоклаві.