Як зробити смалець в домашніх умовах зі свинячого жиру – корисний домашній рецепт.

Популярним є метод витоплювання смальцю зі свіжого добірного свинячого сала. Та не усі господині звертають увагу на внутрішній нирковий або підшкірний жир свині. З цієї сировини теж отримується хороший смалець із чудовим свіжим ароматом.

Як приготувати смалець в домашніх умовах.

Починаймо готувати смачний смалець по домашньому рецепту. Обрізаний жир з м’яса та інший внутрішній жир складіть по один бік кухонного столу. У інший – миску для складання нарізаних шматочків.

Щоб жир зручніше було нарізати невеликими кубиками, покладіть його на деякий час у морозильну камеру. По-перше, так простіше різати, а по-друге, він буде легше витоплюватися. Беріть великі кусні жиру з одного боку, нарізайте на менші часточки та складайте у миску з іншого боку.

Інколи буває, що у вже нарізаному жирові зостається свиняча кров. Цього можна позбутися, замочивши шматки у холодній воді на 1-3 доби. Два рази на день, або кожні 12 годин міняйте воду.

Ви побачите, коли жир буде повністю вимочений: його колір буде ідеально білим, без кров’яних вкраплень. Отже, смалець після перетоплювання буде чистим, рівномірним.

На наступному етапі підготовки ви повинні видалити вологу з жиру шляхом просушування. Можна обгорнути сухим паперовим рушником і зібрати залишки води.

У ємність для витоплювання додайте свіжу воду – 1/3 частину від ваги жиру. Як вода трішки підігріється, висипте у неї 1 чайну ложку соди і перемішайте.

Кубики свинячого жиру висипайте у каструлю із содовим розчином.

По мірі підігрівання і кипіння води, смалець розтоплюється та випливає над поверхнею рідини. Оці плями жиру збирайте великою ложкою та складайте у банки чи іншу тару.

Топіть смалець, акуратно згортаючи великі та маленькі плями жиру. Коли на дні утворяться пережарені золотистого кольору свинячі шкварки, то це сигнал, що перший етап топлення вже підходить до краю. Ці смачні скоринки шумівкою перекладіть у друшляк, щоб вони охололи. Хай ці шматочки полежать, поки з них постікає жир.

Цей рецепт передбачає повторний етап перетоплення разом з молоком. Для чого він потрібен? Друге термічне перероблювання усуває неприємний запах із продукту. Для цього влийте у ємність 100 грам свіжого молока на 1 кілограм готового смальцю. Молочно-жирову суміш потрібно топити на помірному вогні. Не забувайте на протязі цього часу помішувати смалець, бо він може пригоріти. Та чекайте моменту, як молочна складова забарвиться у жовтий відтінок та опуститься на дно.

Інколи буває, що навіть повторне перетоплювання остаточно не звільняє від неприємного аромату нутрощів. Є ще один хитрий спосіб, як повністю його знешкодити. Підсмажте хлібні шкірочки майже до коричневого кольору та опустіть їх у гарячий смалець на деякий час. Вони вберуть в себе залишки непотрібного запаху.

Тепер ваш смалець готовий до розфасовки у стерильні скляні банки. Добре очищений від запаху і домішок продукт буде прекрасно зберігатися у тарі, закритій кришками. Наповнені смальцем банки, необхідно перенести у холодне місце, де не буде доступу сонячного світла.

Домашній смалець ви можете використовувати для приготування яєчні, тушкувати на ньому овочі. Також можна робити поживні бутерброди з чорним хлібом. Така страва не лише смачна, а й швидко поповнює організм потрібними калоріями. Саме тому смалець люблять люди, що виконують важку фізичну працю.

Смалець з внутрішнього жиру