Як зробити морс з журавлини - класичний рецепт заготовки журавлинного морсу в домашніх умовах на зиму

Як зробити морс з журавлини – класичний рецепт заготовки журавлинного морсу в домашніх умовах на зиму

Морс з журавлини (рос. клюква) незвично корисний в будь-який час року. Він володіє не тільки протизапальний ефект, але і сприяє експресії генів. Це означає, що речовини, які містяться в журавлині, корисні жінкам і дітям. Вони на клітинному рівні покращують роботу організму, роблячи його сильніше, здоровіше і краще. Ну а приємний кисло-солодкий смак журавлини і зовсім не потребує реклами.

Морс з журавлини часто готують в поєднанні з імбиром, медом, шипшиною і м’ятою. Це все корисні добавки, але їх можна додати безпосередньо перед вживанням морсу. Заготовлювати ж журавлинний морс на зиму розумніше в чистому вигляді за класичним рецептом.

Ягоди можна брати свіжі або заморожені. На якість морсу і на техніку приготування це ніяк не впливає. Зрозуміло, якщо у вас заморожена журавлина, її потрібно попередньо розморозити, а якщо свіжа – обполоснути в друшляку і обсушити. На цьому всі відмінності закінчуються.

Для приготування морсу з журавлини використовують такі пропорції:

  • 1 кг ягід журавлини;
  • 300 гр цукру;
  • 3 літри води.

Як приготувати морс з журавлини

Складіть ягоди журавлини в каструлю і за допомогою блендера або картоплем’ялки подрібніть їх в кашу.

Процідіть отриману «кашку» через тканину, максимально вичавивши сік. Сік поки що відставте в сторону.

Макуху складіть в каструлю і залийте водою. Поставте каструлю на вогонь, додайте цукор і варіть, поки цукор повністю розчинитися. Накрийте каструлю кришкою і дайте журавлинному відвару трохи постояти і настоятися.

Процідіть журавлинний відвар в чисту каструлю і змішайте його з соком. Макуху можна викинути, віна вже віддала все, що могла.

Поставте знову каструлю з морсом на вогонь і доведіть його до кипіння. Журавлині не страшне закипання, але все ж, не давайте морсу сильно вирувати і кипіти більше 5 хвилин. Цього часу вистачить, щоб вбити всі бактерії. Розлийте журавлинний морс по чистим, стерилізованим банкам і закататайте їх кришками.

Пастеризувати морс не потрібно, він добре вистоїть не менше 12 місяців, навіть в кухонній шафці, поруч з журавлинним сиропом.

Дивіться на відео, як приготувати журавлинний морс в домашніх умовах:

Крім морсу на зиму з журавлини готують компот, сироп, варення.