Червона конюшина – це лікарська рослина, яка є дуже поширеною в різних регіонах України. Тому для багатьох – це просто гарні квіточки, які ростуть на полях та використовуються в якості їжі для кіз, овечок. Але, насправді, конюшина є ще і чудовим лікарським засобом. Саме тому її рекомендують збирати і засушувати на зиму. А про те, як це правильно зробити, ми зараз розкажемо.
Інгредієнти: Конюшина
Зміст
Де знайти конюшину
Варто знати, що хоча конюшина буває червоною, білою і навіть строкатою, лікарська лише червона. Конюшина є рослиною з сімейства бобових, яка росте вздовж стежок, річок, на луках і полях. Її можна зустріти і в горах, а дехто вирощує конюшину на своєму городі.
Як і коли збирати
Листя конюшини треба збирати в травні, до початку цвітіння.
А квіти збирають в період цвітіння, коли бутони повністю розпускаються. Це час з червня по серпень-вересень. Голівки треба обривати з парою листочків.
Для збору обирайте галявини, що знаходяться далеко від залізничних колій, трас, заводів.
Якщо ви зберете вологу конюшину – вона втратить свої лікарські властивості і погано висушиться. Тому збирайте рослину в суху сонячну погоду. Якщо зранку випала сильна роса – збір можна починати тільки після обіду.
Це відео присвячене правилам збору конюшини:
Як сушити квіти
Сушити краще на ситі (там хороша циркуляція) або на піддоні. Квіти треба розкладати в один шар. Для сушіння підходить добре провітрюване сухе приміщення, в якому на заготовку не буде потрапляти пряме сонячне проміння. Найчастіше, лікарські рослини сушать на горищі.
В перші дні треба обов’язково перевертати конюшину. А коди вона вже підсохне – тоді можна цього не робити.
Також можна скористатися і сушаркою для овочів. Конюшину сушать при температурі 40 градусів за Цельсієм, рівномірно розклавши на решітки. Самі решітки треба час від часу міняти місцями, аби рослини просушувалися рівномірно. В сушарці конюшина сушиться 6-7 годин.
А з цього відео ви зможете дізнатися, як зробити смачний корисний чай з квітів конюшини:
Як сушити листя
На повітрі та в сушарці листя сушать за тим же принципом, що і квіти. До речі, ні в якому разі не мийте листочки перед сушінням.
Сушачи листочки, також можете скористатися духовкою. Але щоб вони не пересохли – ставте мінімальну температуру, дверцята лишайте причиненими. В духовій шафі листя конюшини висохне приблизно за 2-3 години.
Як зберігати висушену конюшину
Квіти можна зберігати в паперових пакетах, коробках або скляних банках. Слідкуйте, щоб до них не потрапляло повітря та вологість.
А самі листочки треба спочатку подрібнити в порошок, а потім скласти в банки з темного скла. Така приправа широко використовується в кулінарії. Її кладуть як в другі страви, так і у випічку.