Як зберігати житню закваску різними способами

Багато сучасних господинь вважають, що краще домашнього хліба немає нічого, до того ж якщо зробити до нього закваску самостійно, при цьому не використовуючи дріжджів. Тому знання про тонкощі зберігання цього продукту допоможуть берегти його тривалий час.

Є кілька способів зберігання закваски. Перевагу можна віддати тому, який найбільше зручний, але дотримуватися тих чи інших умов необхідно обов’язково, так як від них залежить якість і активність продукту.

Зберігання житньої закваски в умовах кімнатної температури

Для початку, слід точно вирішити, як часто планується користуватися закваскою. Якщо прийнято пекти хліб кожен день, то закваску слід зберігати при кімнатній температурі +24 °С і підгодовувати один раз в 24 години (40 грамів житнього борошна і 40 грамів води). Якщо в кімнаті, де буде знаходитися інгредієнт для випічки хліба, спекотніше зазначеної температури, то годувати її потрібно 2 або навіть 3 рази протягом дня.

Зберігання житньої закваски в умовах холодильника

У випадку, коли хліб печуть 1-2 рази протягом 7 днів, то закваску можна відправити на зберігання в холодильний пристрій. Перед тим, як ставити опару на зберігання, її необхідно погодувати (схема підгодівлі стандартна) і залишити на 1 годину в умовах кімнатної температури. І тільки після цього закваску можна залишити в холодильнику. При цьому показники градусника не повинні бути нижчими, ніж +4 °С.

Якщо закваску не підживлювати, то вона може зберігатися в холодильнику протягом 4 діб. Потім опару слід вийняти з холодильного пристрою, підгодувати, після чого треба залишити її на 1 годину на кухні й потім помістити назад в холодильник.

У разі, коли опарою потрібно буде скористатися, для того щоб спекти хліб, то після підгодівлі її потрібно потримати в умовах кімнатної температури до тих пір, доки вона не досягне піку бродіння.

Зберігання житньої закваски в сухому стані

Див. відео “Суха житня закваска: Як висушити закваску й відновити після сушки / ТРИВАЛЕ ЗБЕРІГАННЯ”:

Якщо немає можливості протягом тривалого часу годувати закваску, то рекомендується її засушити. У такому вигляді зберігати опару найкраще. Суха закваска може бути придатна до використання протягом декількох місяців, і навіть цілий рік. Для відновлення такої опари знадобляться всього лише три дні.

Зробити заготовку опари в сухому вигляді зовсім нескладно. Для цього необхідно лише розподілити закваску (1 ст. ложку) тонким шаром на харчовій плівці й залишити її в такому вигляді на кухні на 1 добу або на дві. Після цього, суху опару необхідно відправити на зберігання в банку зі скла з тугою кришкою. На тарі обов’язково варто залишити надпис із датою сушки.

Дотримуючись всіх важливих рекомендацій по зберіганню закваски, у кожної господині вийде порадувати себе й своїх близьких смачним і «натуральним» хлібом на основі самостійно приготовленої опари.