Як зберігати виноградне листя і заготовити на зиму для долми

Заготівля і правильне зберігання взимку виноградного листя особливо цікавить тих, кому подобається долма або східні голубці (страва, до складу якої входить рис, шматочки м’яса або фарш і зелень). Знання декількох важливих моментів в цьому питанні допоможе кожній господині з легкістю нагодувати взимку своїх рідних смачним сюрпризом з ароматом літа. 

Заготівля виноградного листя

Літня пора – це дуже вдалий час для того, щоб зібрати основний інгредієнт для долми. Найоптимальнішим періодом для заготівлі виноградного листя білих сортів вважається: травень-червень. Найкраще для збереження збирати гладкі листики, з ніжною поверхнею. Їх прожилки не повинні бути товстими.

Не можна збирати сировину:

  • з диких сортів (дівочий або декоративний виноград), вони не придатні для вживання в їжу;
  • з грибковими захворюваннями, цвіллю і шкідниками;
  • яке має дивне забарвлення: жовтувате, білясте або кремове;
  • якщо воно має потемніння, тобто, сонячні опіки;
  • зі лози, що росте близько проїжджої частини.

Старе виноградне листя, також, не можна назвати придатними, воно містить шкідливі речовини. Слідуючи рекомендаціям досвідчених садівників, найкраще зривати 5-7-ий листочок від лозової верхівки. В ідеалі, всі екземпляри повинні бути однакового розміру.

Правильне зберігання виноградного листя на зиму

Найпоширенішим і простим способом запастися сировиною для долми на зимовий період вважається заморозка. Звернувши виноградне листя рулетиком їх потрібно упакувати в поліетиленовий пакет і відправити в морозильну камеру. Розморожувати таку заготовку, теж, досить просто. Треба тільки покласти пакетик з листям в холодну воду.

Також, сировину для долми можна зберігати в свіжому вигляді. Для цього необхідно скрутити листя (по 7-10 шт.) і розмістити їх в скляній тарі. Потім, простерилізувати банки в духовці близько півгодини. Після цього, банки з заготовками треба закатати та віднести в те місце, де темно і прохолодно.

Багатьом господаркам подобається мариноване виноградне листя. Щоб приготувати сировину для долми таким чином, необхідно для початку зробити розсіл: в 1 літрі води слід розвести 2 столові ложки солі. Потім, залити отриманою рідиною рулетики з листя в банці. Закривати їх кришками можна тільки на наступний ранок. Зберігати таку заготовку треба в холодильнику.

Консервувати листя винограду можна ще й таким чином: зібране листя необхідно скласти «стопкою» по 20 штук, потім, згорнути їх трубочкою. Після чого, листяні рулетики слід опустити на 3 секунди в сильно гарячу воду, а потім, відразу ж в холодну. Сировину для долми треба розмістити по банкам і залити холодним розсолом: 45 грамів солі на 1 літр води. Після закінченні 2-3 днів, в кожну банку необхідно налити по 1 ч. л. оцту і закупорити їх кришками.

Засолка виноградного листя теж хороший спосіб заготівлі сировини для долми на зиму. Для цього потрібно приготувати десяти відсотковий сольовий розчин і залити їм листочки в півтора літрових банках. Зберігати їх треба в прохолодному місці. Перед приготуванням долми листя винограду потрібно вимочувати протягом 2 годин у воді.

Див. також: як засолити виноградне листя на зиму.

Оптимальні терміни зберігання виноградного листя, заготовлених різними способами

Заготовивши сировину для долми одним із способів, слід розуміти, що терміни зберігання для кожного з них абсолютно різні.

  1. Якщо після збору виноградне листя не відправити в холодильник, то при кімнатній температурі воно буде придатне до вживання 1-2 дні.
  2. У холодильнику, замотані у вологу тканину, листочки можуть зберігатися до 14 днів. За умови, що температура в ньому буде від 0 до + 2°С.
  3. У морозильці виноградне листя зберігаються близько 1 року.
  4. Сушені – придатні до вживання 9-12 місяців.
  5. Засолені і мариновані (стерилізовані) листя винограду зберігаються від 3 місяців до півроку.

Дотримання всіх правил допоможе правильно заготовити та зберегти виноградне листя для долми на зиму.

Про три способи заготовки виноградного листя дізнайтесь із відео.