У питанні зберігання цукіні взимку важливо знати, що найкраще для цього підходять пізні сорти. Вони зможуть зберігатися довше, ніж ранні.
Інгредієнти: Цукіні
Багато хто має бажання запастися цукіні на зиму, так як це відмінний дієтичний продукт. Зберігати його зовсім нескладно, головне тільки, не нехтувати жодним із правил.
Зміст
Як підготувати цукіні до зберігання на зиму
Овоч необхідно збирати на початку вересня разом із плодоніжками. Для зберігання підійдуть тільки ті екземпляри, на яких немає ніяких пошкоджень. Цукіні з вадами можна заморозити. Мити плоди не можна, їх необхідно лише протерти сухим рушником. Потім просушити на сонці (особливо треба, щоб добре підсохли місця зрізу).
Переносити цукіні з місця на місце слід в коробках із картону або корзинах. Перед відправкою на збереження плодоніжки потрібно вмочити в розплавленому парафіні.
Способи зберігання цукіні в домашніх умовах
В квартирі
Якщо прийнято рішення зберігати цукіні в домашніх умовах в цілому, не переробленому вигляді, то зазвичай для цього вибирають балкон або лоджію. Але тільки в тому випадку, якщо там, зимової пори, буде триматися плюсова температура.
Дно ящика для зберігання цукіні необхідно присипати тирсою або соломою. Овочі слід розміщувати таким чином, щоб вони не торкалися один до одного. У приміщенні повинно бути темно та сухо.
Коли урожай великий, то кожен цукіні потрібно замотати в папір і розмістити на стелажах, а зверху накрити покривалом із натуральної тканини.
В одній із кімнат квартири трохи важко знайти місце під зберігання цукіні. Воно повинно бути максимально затемненим і далеко від опалювання. Оптимальною температурою для правильного зберігання овочів є +18 °С … + 22 °С.
Придатними до вживання в таких умовах цукіні будуть протягом 2-4 місяців. Продовжити термін до 6-7 місяців можна в тому випадку, якщо:
- у плодів товста шкірка й плодоніжка має 10 см;
- цукіні не миті, а тільки очищені (бувають ситуації, коли важко відтерти ґрунт рушником);
- овочі розміщені вертикально плодоніжками догори в ящик із папером, тирсою або соломою.
Якщо не виходить розмістити цукіні не близько один до одного, не варто сильно переживати – це не є основним моментом в зберіганні.
У погребі
Цей спосіб майже нічим не відрізняється від попереднього. Все те ж саме, тільки важливо не залишати цукіні, на зберігання, прямо на підлозі (а в ящиках і на полицях).
В цьому випадку можливий ще один варіант розміщення. Цукіні можна зберігати в підвішеному стані, використовуючи для цього капронову панчоху. У кожному «упакуванні» не повинно бути більше, ніж два екземпляри.
Як зберігати цукіні в холодильнику та морозилці
В холодильному пристрої
Для того щоб забезпечити сім’ю свіжими цукіні протягом 2-3 місяців, їх можна відправити на зберігання в овочевий відсік холодильника. Плоди необхідно помістити в пакети з паперу або поліетилену з «саморобними» дірочками для вентиляції.
У морозильному пристрої
Див. відео:
Цей спосіб вважається найбільш оптимальним. Перед заморожуванням цукіні слід помити, просушити й нарізати будь-яким зручним способом (головне, щоб шматочки не були товщі, ніж 1 см). Потім, нарізку треба розмістити на палетах і через 2-4 години готовий заморожений продукт можна переміщати в спеціальні герметичні пакети або лотки. Цукіні в такому вигляді можна вживати в їжу до нового врожайного сезону. Див. також: Як заморозити цукіні правільно.
Кожен із способів не вимагає якихось особливих зусиль. Все досить просто, тільки не слід забувати, що порушення будь-якого з правил не дозволить зберегти продукт на довго.