Мало хто може відмовити собі в задоволенні насолодитися справжнім сиром сулугуні з Грузії. Придбати його зовсім не складно. Ці солоне ласощі продаються, майже, у всіх великих магазинах в копченому або сирому вигляді. Вже вдома сулугуні необхідно правильно зберігати, щоб довше зберегти його приголомшливі смакові якості і приємний аромат. Існує кілька перевірених способів зберігання “грузинської моцарели” в умовах звичайної кухні, які дозволять продовжити її свіжість та збережуть смак.
Інгредієнти: Сир сулугуні
Зміст
Правильне зберігання сулугуні в холодильнику
Куплений грузинський сир просто залишати на кухонному столі ні в якому разі не можна. В таких умовах він зіпсується за кілька годин. Тому, найкраще місце для зберігання сиру – це холодильник. Варто зауважити, що якщо на упаковці продукту вказаний термін зберігання більше 10 днів, то цей момент повинен насторожити: в такому сирі є консерванти. Температура холодильного пристрою обов’язково повинна бути постійною, оптимальною вважається +5°С. Показники «тепліше» здатні зруйнувати сирну структуру, а це прямим чином впливає на смакові якості.
Любителі сулугуні знають, що найприємніший на смак той сир, який продається в розсолі. До того ж, такий продукт має більший термін придатності – 30 днів. Без сольового розчину сулугуні може зберігатися максимум 10 днів. Господині з досвідом навчилися самостійно готувати розсіл. Для цього, необхідно всього лише розвести 400 грамів солі в літрі води. Таким розсолом можна залити сулугуні (правильно змінювати його час від часу) і розмістити в холодильному пристрої.
Ємність для зберігання сулугуні в холодильнику
Упаковкою (вона обов’язково повинна бути герметичною) для зберігання сулугуні в холодильній шафі може послужити:
- звичайний контейнер з кришкою;
- пергаментний або спеціальний папір для сиру;
- фольга.
Упаковувати сир в пакет з поліетилену або харчову плівку не бажано тому, що він може «задихнутися». Існує ще одна цікава хитрість продовження терміну придатності сулугуні на кілька днів. Вона полягає в тому, що в контейнер з сиром необхідно поставити шматочок рафінаду, який буде вбирати в себе надлишки вологи.
Деякі важливі моменти зберігання сиру сулугуні в холодильнику
Не варто нехтувати ще декількома факторами при збереженні сиру з Грузії в холодильному пристрої:
- не правильно, якщо сир «сусідить» з продуктами, які мають сильний або різкий аромат (він його дуже швидко вбере);
- біля копченого сулугуні не варто ставити їжу, що швидко псується (шкідливі бактерії здатні «перейти» на сир);
- не дозволяти, щоб в холодильному пристрої відбувалися різкі скачки температури.
Ще варто згадати, що зберігати сулугуні в морозильці не зовсім правильно, хоча і прийнятно. Заморожування несприятливо впливає на смакові якості сулугуні: він стає сухим, починає кришитися і втрачає красивий природний відтінок.
Головне, кожне з описаних правил вважати важливим моментом і тоді грузинський сир буде радувати своїм смаком якомога довше.
Більше про те, як правильно приготувати розсол для довгого зберігання сиру сулугуні та бринзи дізнайтесь з відео.