Ожина має властивість швидко псуватися, тому не можна нехтувати правилами її зберігання в домашніх умовах. Таким чином стане можливим насолоджуватися неповторним смаком корисних плодів до весни або навіть до нового врожаю.
Інгредієнти: Ожина
Існує кілька перевірених способів, як зберігати ягоди ожини після збору. Але слід пам’ятати, що правильна підготовка ягід є одним з найважливіших моментів на шляху до зберігання не тільки смаку, але й корисних якостей ожини.
Зміст
Правила підготовки ожини до зберігання
Коли ягоди будуть правильно підготовлені, тоді можна буде переконатися в тому, що вони простоять довгий час.
- Спочатку ожину слід перебрати, адже в ній можуть ховатися комахи, листочки, маленькі гілочки та інше.
- Всі плоди з будь-якими пошкодженнями й зайвою вологою треба викинути.
- Потім, просушити ожину, розклавши її на папері одним шаром. На це знадобиться кілька годин.
Все треба робити дуже акуратно, адже пошкоджені екземпляри не можуть зберігатися довго (всього 24 години).
Не можна також забувати, що:
- мити ожину необхідно тільки перед тим, як її планується вживати в їжу, інакше вона виділить багато соку;
- добре, якщо є можливість не зберігати ягоди в глибокій тарі, їх краще розмістити одним шаром;
- плоди ожини довше простоять, якщо дно контейнера встелити паперовими рушниками, які будуть вбирати надлишки соку.
Всі ці умови дуже важливі.
Як зберігати ожину на зимовий період
В холодильнику
Свіжа ожина, зберігаючись при кімнатній температурі, може бути придатна до вживання тільки кілька годин.
Терміни зберігання ожини в холодильному пристрої:
- ягода в холодильнику може зберігати свою свіжість до 4 діб, якщо буде насипана в 1-2 шари в харчовий контейнер з невисокими бортиками, з паперовими рушниками на дні;
- протягом одного тижня ожина буде придатною до вживання, якщо врахувати попередні побажання й помістити її у відсік з нульовою температурою;
- до 9 місяців ожина зможе простояти в холодильнику в перетертому з цукром стані (пропорція: 1: 2) в стерильних банках під капроновою кришкою; під бляшаною термін збільшиться до 12 місяців.
Все дуже просто, тільки не можна нехтувати жодним із важливих моментів.
У морозилці
Див. відео:
В сучасних морозильних пристроях є відмінна функція, що дозволяє швидко заморожувати ті чи інші продукти. Завдяки цьому вдається зберегти на довгий час максимум вітамінних елементів. Так само дуже зручно вчинити й із ожиною. Для цього її необхідно підготувати відповідним чином (перебрати, просушити, розкласти одним шаром) і потім запакувати в спеціальні пакети або лотки із пластику.
Якщо їх «швидко» заморожувати, то плоди не будуть торкатися один до одного, тому пізніше буде можливо відсипати необхідну їх кількість для приготування тієї чи іншої десертної страви. В іншому випадку (при звичайному заморожуванні) ожину потрібно розміщувати в порційні упаковки. Вона не буде виглядати «симпатично», але в пиріг або компот такі екземпляри цілком згодяться.
Максимально ягоди ожини можуть зберігатися в морозилці до 1 року. Див. Як заморозити ожину.
У сухому або в’яленому вигляді
Дуже часто господині сушать ожину, а потім варять з її ягід чай, відвар або додають їх в різні десерти. Перед самим процесом ожину ні в якому разі не можна мити.
Суха ожина обов’язково повинна зберігатися в темному приміщенні з сухим повітрям (кухонна шафа, комора) при температурі +25 °С (не вище).
Відповідним чином ягоду в’ялять. Перед відправкою на зберігання (тільки в холодильник) таку ожину потрібно помістити в суху банку, яка щільно закривається кришкою. Придатність в’яленого продукту становить 3-4 місяці.
Є ще кілька смачних способів зберігання ожини. З її ягід можна зварити варення, джем, компот або зробити пастилу. Такі заготовки можуть зберігатися до наступного врожаю.
Див. відео: