Як зберігати олію різних видів і масло в домашніх умовах

Всі види олії та вершкове масло мають одних і тих же ворогів – це вплив світла, тепле приміщення, кисень і різкі коливання температурних показників. Ці фактори згубно впливають на смак й корисні властивості продукту.

Але якщо створити належні умови для зберігання будь-якої олії та вершкового масла, вони простоять в придатному стані досить довго.

Температурні умови під час зберігання олії

Дуже зручно, що рослинна олія в ще не відкритій тарі, вдало зберігається при кімнатній температурі (+ 20- + 24 °C), більш високі показники вже неприйнятні. Також неприпустимо, щоб температура була нижчою, ніж +5 °C. Ідеально, якщо в місці, де зберігається рослинна олія, градусник прогрітий до +14 °C. Такі умови можна забезпечити за допомогою винної шафи-холодильника. Після того як пляшку з олією (особливо оливковою, соняшниковою або лляною) відкрили, його бажано вжити протягом 1 місяця. Після закінчення цього терміну в олії починають утворюватися токсичні, й навіть канцерогенні елементи. Вона починає ставати прогірклою та втрачає аромат.

Деякі господині користуються відкритою оливковою олією для смаження. Відкриту олію льону потрібно зберігати на середній або верхній полиці холодильника.

Дуже правильно купувати оливкову, лляну та нерафіновану соняшникову олію в маленьких ємностях.

Де правильно зберігати олію

Найзручнішим місцем для зберігання олії вважається стільниця, але її не можна вважати сприятливим середовищем для зберігання цього продукту, адже вона знаходиться недалеко від плити, на тару з продуктом весь час потрапляє денне та штучне світло, до того ж на кухні температурні показники завжди різняться. Тому краще перелити олію з великого бутля в маленьку ємність із темного скла та тримати її подалі від тепла, а решту запасу віднести в винний льох або помістити в винну шафу (температура якого 14 °С).

Використовувати для зберігання олії звичайний холодильник можна, але з огляду на певні правила. Подібний продукт, що зберігається в цьому пристрої, не можна виймати, залишати в теплі, а потім назад повертати в холод по кілька разів поспіль.

Зберігатися олія в холодильнику має в відсіку, призначеному для зберігання фруктів і овочів, або на самій верхній полиці (в цих місцях температура 7-8 °С), а ось показники на інших полицях неприйнятні для зберігання олії. Розташувати ємність із олією на дверцятах холодильного пристрою теж неправильно, тут відбуваються “стрибки” температури.

Тара для зберігання олії

Найоптимальнішим варіантом вважається скляний темний посуд, у якого є щільна кришка й оснащення у вигляді дозатора або розпилювача.

Не можна зберігати олію в пластиковій тарі. Купивши її на ринку в такій ємності, прийшовши додому, продукт слід відразу ж перелити в відповідну пляшку.

Правильне зберігання кокосової олії

Цей вид олії може бути придатним до вживання довгий час навіть при температурі +24 °С і при попаданні на тару з ним денного світла та променів сонця. Але температурні показники впливають на консистенцію кокосового масла: при кімнатних умовах воно рідке,  якщо градусник прогрітий до +20 °С воно желеподібне, а в холодильнику продукт стає твердим. Тому кокосову олію, яка необхідна для користування часто або щодня, найкраще залишити просто на полиці шафи або навіть у стільниці.

А, для того щоб зберігати продукт (особливо нерафінований) більш тривалий час, його потрібно розташувати на верхній полиці холодильного пристрою або полиці для фруктів і овочів. У подібних умовах рафінована кокосова олія зможе бути придатною протягом 1 року, а нерафінована до 6 місяців.

Зберігати продукт у ванній кімнаті не можна, там дуже волого. Найкраще, коли ця олія зберігається в темній скляній баночці з щільною кришкою.

Правильне зберігання вершкового масла

Вершкове масло повинно зберігатися в холодильнику (верхня полиця, полиця для овочів і дверцята), де завжди тримається необхідна для зберігання продукту температура, в межах від 0 до 6 °С. В таких умовах відкрита пачка з вершковим маслом може бути придатною до вживання протягом 15 діб. А ось для того, щоб продовжити цей термін до 1 року, слід скористатися морозильною камерою. При цьому варто враховувати той факт, що в подібному середовищі з часом вершкове масло втратить якусь кількість смакових і корисних якостей.

Також необхідно пам’ятати: залишати надовго основний інгредієнт для бутербродів на кухонному столі не можна. Під впливом тепла й світла він стане жовтавим і почне окислюватися.

Пластикові контейнери та поліетиленові пакети – не найкращий вибір тари для зберігання вершкового масла, в них воно швидше зіпсується.