Як зберігати насіння гарбуза та соняшнику

Гарбузове насіння та насіння соняшнику цінують за багатий вітамінний склад. Зберігати в домашніх умовах їх цілком можливо. Необхідно тільки слідувати декільком важливим рекомендаціям.

Варто пам’ятати про те, що гарбузове та соняшникове насіння не можна обробити консервантами, тому вони не можуть бути свіжими довгий час.

Зберігання насіння соняшнику

Насіння соняшнику зберігається довше в сушеному вигляді. Для зберігання такого продукту варто самостійно зробити маленькі пакетики з паперу або мішечки з тканини (обов’язково натуральної, вона «дихає»). Зберігати, розміщуючи великими порціями, неправильно. Поліетиленові упакування для цього не годяться.

Умови необхідні для правильного зберігання соняшникового насіння:

  • показник термометра не повинен бути вищим, ніж + 10 °С;
  • оптимальною вологістю повітря вважається показник 7%.

Якщо приміщення сухе й прохолодне, то насіння буде якісним протягом 6-9 місяців.

Насіння соняшнику можна відправити на зберігання в фруктовий відсік холодильника. В таких умовах воно буде придатне до вживання протягом одного року. Насіння в замороженому вигляді після розморожування зовсім несмачне. Тому цим варіантом для його зберігання краще не користуватися.

Очищені насіння соняшнику також слід зберігати в холодильному пристрої, помістивши в пакет із паперу. Тут вони збережуть свою якість протягом 3 місяців.

Вологість і високі показники термометра негативно відбиваються на якості насіння при його зберіганні. Максимально довго їх можна зберігати в лушпинні та в свіжому (НЕ сушеному) вигляді.

Див. також відео: Як зберігаємо урожай соняшнику! Закладаємо урожай соняшнику в склад, на зберігання!

Зберігання насіння гарбуза

Для зберігання насіння гарбуза протягом довгого часу потрібно, щоб воно було хорошої якості (такі можна добути тільки з стиглого здорового гарбуза). Насіння перед відправкою на зберігання треба відповідним чином просушити, а потім помістити в чисті сухі банки з щільними капроновими кришками. Ідеальною тарою для зберігання насіння гарбуза також вважаються лотки з пластику, що герметично закриваються або полотняні мішечки.

Зберігати їх треба в місці, де завжди сухо, і яке добре провітрюється (комора, закрита шафа на утепленому балконі, кухонний пенал, далеко від обігрівача).

Якщо навіть продукт буде знаходитися в кімнаті при температурі від +20 °С до + 23 °С), то його придатність до вживання збережеться протягом цілого року.

Термін зберігання насіння гарбуза без шкаралупи буде тривати до півроку. Тримати його бажано в холодному місці.

Насолоджуватися корисним поживним і ароматним продуктом вийде тільки тоді, коли будуть дотримані всі необхідні побажання при зберіганні насіння гарбуза та соняшнику в умовах будинку.