Гарбузове насіння та насіння соняшнику цінують за багатий вітамінний склад. Зберігати в домашніх умовах їх цілком можливо. Необхідно тільки слідувати декільком важливим рекомендаціям.
Інгредієнти: Насіння
Варто пам’ятати про те, що гарбузове та соняшникове насіння не можна обробити консервантами, тому вони не можуть бути свіжими довгий час.
Зберігання насіння соняшнику
Насіння соняшнику зберігається довше в сушеному вигляді. Для зберігання такого продукту варто самостійно зробити маленькі пакетики з паперу або мішечки з тканини (обов’язково натуральної, вона «дихає»). Зберігати, розміщуючи великими порціями, неправильно. Поліетиленові упакування для цього не годяться.
Умови необхідні для правильного зберігання соняшникового насіння:
- показник термометра не повинен бути вищим, ніж + 10 °С;
- оптимальною вологістю повітря вважається показник 7%.
Якщо приміщення сухе й прохолодне, то насіння буде якісним протягом 6-9 місяців.
Насіння соняшнику можна відправити на зберігання в фруктовий відсік холодильника. В таких умовах воно буде придатне до вживання протягом одного року. Насіння в замороженому вигляді після розморожування зовсім несмачне. Тому цим варіантом для його зберігання краще не користуватися.
Очищені насіння соняшнику також слід зберігати в холодильному пристрої, помістивши в пакет із паперу. Тут вони збережуть свою якість протягом 3 місяців.
Вологість і високі показники термометра негативно відбиваються на якості насіння при його зберіганні. Максимально довго їх можна зберігати в лушпинні та в свіжому (НЕ сушеному) вигляді.
Див. також відео: Як зберігаємо урожай соняшнику! Закладаємо урожай соняшнику в склад, на зберігання!
Зберігання насіння гарбуза
Для зберігання насіння гарбуза протягом довгого часу потрібно, щоб воно було хорошої якості (такі можна добути тільки з стиглого здорового гарбуза). Насіння перед відправкою на зберігання треба відповідним чином просушити, а потім помістити в чисті сухі банки з щільними капроновими кришками. Ідеальною тарою для зберігання насіння гарбуза також вважаються лотки з пластику, що герметично закриваються або полотняні мішечки.
Зберігати їх треба в місці, де завжди сухо, і яке добре провітрюється (комора, закрита шафа на утепленому балконі, кухонний пенал, далеко від обігрівача).
Якщо навіть продукт буде знаходитися в кімнаті при температурі від +20 °С до + 23 °С), то його придатність до вживання збережеться протягом цілого року.
Термін зберігання насіння гарбуза без шкаралупи буде тривати до півроку. Тримати його бажано в холодному місці.
Насолоджуватися корисним поживним і ароматним продуктом вийде тільки тоді, коли будуть дотримані всі необхідні побажання при зберіганні насіння гарбуза та соняшнику в умовах будинку.