Як зберігати макарони в домашніх умовах

Напевно, немає такої людини, якій не подобалися б макарони. І господині також в захваті від такого смачного продукту «на швидку руку». Тому інформація про те, як зберігати макарони в домашніх умовах після придбання, розкриття та приготування обов’язково знадобляться кожному.

Продукт легко готується, але зберігати його потрібно правильно, адже у нього є термін придатності, а він має межі.

Правила та терміни зберігання макаронів

Для того щоб макарони зберігалися в найкращих умовах, необхідно:

  • дотримуватися температурного режиму (показники градусника повинні коливатися в межах від 20 до 22 ˚С);
  • стежити за вологістю (це головний ворог макаронів), вона не повинна перевищувати 13%;
  • постаратися, щоб в приміщенні, де планується зберігати продукт, було сухо, темно й “провітрювано”, а також в ньому немає гризунів і комах.

Макарони в оригінальній, ще не розкритій упаковці можуть бути придатними до вживання протягом 12 місяців. Але якщо помістити їх в герметичну спеціальну скляну або пластикову тару (такі продаються навіть для спагетті). Термін зберігання, до того ж при правильних умовах, буде таким же. Що стосується упаковки, то найкраще віддавати перевагу такій, що зроблена зі скла. Пластик може “подарувати” продукту шкідливі для здоров’я речовини. Буде правильним відрізати ту частину упаковки, де є маркування з терміном придатності й приклеїти її на банку.

Є сорти макаронних виробів, які приготовлені не просто на воді й муці, а ще й з додаванням, сиру, молока або яєць. Такий продукт можна зберігати не більше ніж 5 місяців. Деякі виробники макаронів додають до складу продукту й інгредієнт у вигляді томатної пасти. Цей сорт можна зберігати тільки 3 місяці.

Правила зберігання варених макаронів

Макарони готуються швидко, але їх не можна приготувати на потім, як, наприклад, голубці. Природно, що тут ще важливий той факт: чи правильно вони зварені. Інакше вже через кілька годин вони злипнуться або засохнуть. Так чи інакше, не завжди виходить з’їсти макаронну страву за один раз. В такому випадку, необхідно пам’ятати, що залишати їх на плиті можна. Дочекавшись, коли макарони охолонуть їх відразу ж треба відправити в холодильний пристрій, поклавши в герметичний контейнер.

Якщо страва була без соусу, то її слід полити соняшниковою або оливковою олією. Таким чином, вдасться зберегти придатність макаронів до двох діб. Коли вийде так, що час придатності (2 доби) пройшло, а страву викидати шкода, то її можна з’їсти, максимум на 3 день, але перед вживанням треба обов’язково ще раз проварити або просмажити.

Чи можна їсти макарони після закінчення терміну придатності

Часто трапляється так, що пачку з макаронними виробами знаходять тільки тоді, коли роблять прибирання в кухонній шафці, десь на дні. Щоб упевнитися в тому, що їх ще можна вживати в їжу, потрібно перевірити чи немає в упаковці шкідників, запліснявілих фрагментів і дрібних осколків. Затхлий запах – це теж насторожуючий момент. Якщо немає всіх цих показників, то дозволяється зварити невелику кількість макаронів і спробувати: чи не відрізняється їх смак від свіжого продукту. Але краще за все не ризикувати і їсти макарони відповідно до терміну придатності.