Заготовлюючи лопух для лікувальних цілей, спочатку необхідно продумати, як його зберігати. Можна скористатися кількома способами, що дозволяють продовжити термін придатності цілющого засобу без втрати його антисептичних та протизапальних властивостей.
Свіжозібраний лопух зазвичай не зберігають, а відразу ж приступають до його переробки: вичавлюють сік, роблять реп’яхову олію, заморожують листя та коріння лікувальної рослини. Деякі навіть варять вітамінний суп і готують вітамінний салат із оригінальним інгредієнтом. Кожну з заготовок слід зберігати за особливими правилами.
Зміст
Як найкраще зберігати лопух
У сушеному вигляді
Спочатку необхідно зробити так, щоб вийшла якісна сушка листя або коріння рослини. Це буде першим вірним кроком на шляху тривалого зберігання лопуха в такому вигляді. Правильно висушений матеріал для лікарських засобів буде зберігатися значно довше. Дивіться докладніше: збір та сушка коренів лопуха.
Листя лопуха потрібно сушити у вентильованому приміщенні. При цьому важливо, щоб прямі промені сонця на сировину не потрапляли. Можна сушити їх як в цілому, так і в подрібненому вигляді.
Потім потрібно підібрати відповідну тару для зберігання лопуха в сухому вигляді:
- баночки зі скла та кераміки;
- коробочки з дерева, з щільно прилягаючими кришками;
- мішечки з полотняного матеріалу;
- пакетики з паперу.
Поліетиленові пакети та пластикові контейнери підходять для зберігання коренів тільки в замороженому вигляді. Зберігати в них сушку не рекомендується. Листочки сушеного лопуха перед відправкою на зберігання необхідно перетерти в порошок, а вже потім відправляти в «правильну тару». Квіточки й коріння зазвичай зберігають в цілому вигляді.
Див. відео “Як сушити корінь лопуха в квартирі. Настій без спирту та як зробити з нього цілющу настоянку “:
Тару з сухим цілющим матеріалом слід віднести в місце, де завжди темно, сухо і яке добре провітрюється. Два рази на місяць необхідно його оглядати, щоб переконатися в тому, що сировина не пліснявіє, і в ньому не завелася фруктова міль. При такому виявленні, зіпсовану заготівлю необхідно утилізувати. А трохи відвологлу сировину можна підсушити в духовці на невеликій температурі.
Якщо слідувати всім перерахованим вище порадам, то лопух в сушеному вигляді збереже свої цілющі властивості й буде придатний до використання не менше, ніж 2-3 роки.
У замороженому вигляді
Цей спосіб дозволяє зберегти досить велику кількість лікувальних властивостей в листі лопуха. Після розморожування вони повністю годяться для застосування в рецептах народної медицини. Перед відправкою в морозилку, листя лопуха потрібно промити, просушити й зробити з них «конвертики», а після відправити в звичайному пакеті з целофану в морозильний пристрій. Подрібнювати листя для заморозки не варто, воно в такому стані виділить багато соку, який, в результаті, перетвориться у крижинки.
Як зберігати сік і олію з листя лопуха
Зберігання соку лопуха
Свіжий сік придатний до вживання, зберігаючись в холодильнику, не більше трьох діб. Природно, що в такому вигляді лопух має найбільше цілющих якостей, але додавання до нього меду (рідкого) або спирту (можна замінити горілкою) в якості консервантів дозволить продовжити термін зберігання до декількох місяців.
Див. відео “Сік лопуха – користь і шкода. Як приймати, як приготувати і як зберігати. Травневий женьшень “:
Готову настоянку соку лопуха зі спиртом (в розрахунку 1: 1) можна протримати в темному прохолодному місці в придатному для використання стані цілий рік. Якщо змішати, з цим же консервантом і в такій же пропорції, подрібнене листя рослини, а потім відправити їх в щільно закритій тарі в холодильник, то вони не зіпсуються протягом восьми місяців.
Додавши до соку мед (1: 1), його можна буде зберігати в банці з герметичною закруткою в холодильнику до 1 року.
Зберігання реп’яхової олії
Термін придатності чистого продукту до 18 місяців. Це за умови, що його відправлять на зберігання в темне прохолодне місце. Але в сучасному виробництві все рідше зустрічається реп’яхова олія без домішок (червоного перцю, кропиви та іншого). Їх наявність зменшує термін зберігання до 1 року (зберігати потрібно при таких же умовах, як і без домішок).
Знання всіх тонкощів зберігання лопуха в домашніх умовах, допоможе кожному самостійно запастися на довгий час цілющою рослиною.