Як зберігати кизил на зиму в домашніх умовах

Осінньою порою запасливі господині займаються заготівлею ягід кизилу (також відомий як: кизиль, роговик, дерен червоний, деренка, кизильчак, когутики, терник, шон) й намагаються вибрати найкращий спосіб їх зберігання на зиму. Ці плоди багаті на безліч корисних речовин.

Природно, що свіжий кизил більш цілющий, але не весь урожай можна вжити за один раз. Тому господині використовують різні способи його зберігання на зиму.

Як зберігати кизил в холодильнику

Перед відправкою кизилу в холодильну шафу, ягоди обов’язково необхідно «розділити»: на стиглі, у яких червоний відтінок і перестиглі вони: темно-бордові. Тому, навіть досить пружний продукт погано зберігається просто на кухні.

Треба не забувати, що зібравши ягоди, їх треба помістити в пластикову ємність або пакет із отворами для вентиляції й помістити в холодильник (температура якого не повинна перевищувати + 5 °С). В таких умовах вони не зіпсуються протягом 10-12 днів.

Після закінчення одного тижня кизил стане трохи темнішим. Це свідчитиме про те, що в ньому накопичилася фруктоза. Смак таких ягід уже не буде такий терпкий, як, в щойно зірваних.

Перед відправленням кизилу в холодильний пристрій, його не треба мити. Це продовжить термін придатності. Помити ягоди можна вже безпосередньо перед вживанням.

Як зберігати кизил у відсіку морозильної камери

Умови морозилки дозволяють зберегти в кизилі максимум вітаміну С, всі мікроелементи й наявність терпкого насиченого смаку. Під час заморожування ягоди стають ще смачнішими й солодшими.

Перед відправленням в морозилку корисний продукт слід старанно перебрати, видаляючи листочки, гілочки, комах та інше. Відібраний кизил треба помити, розкласти на рушник, щоб підсох при кімнатній температурі, а після, висипати на палет одним шаром. Для того щоб ягоди замерзли, знадобиться 3 години, після закінчення цього часу їх треба розфасувати в пакети і зберігати при температурі -18 °С (і нижче) протягом 12 місяців.

Також заморожують кизил, перетертий з цукром. Готове пюре потрібно розмістити в пластикові лотки й помістити в морозилку. Термін придатності такого продукту до півроку (при температурі -18 °С і нижче).

Кілька варіантів зберігання кизилу на зиму

Ще кизил відмінно зберігатися взимку, якщо його висушити (в такому вигляді він зберігається до 1 року), зав’ялити (термін придатності – 1 рік) або пересипати (зберігається до півроку) цукром. Кожна господиня обирає спосіб, який їй найбільше подобається. Але, головне, що всі варіанти дуже «смачні».

Див. відео: Сушка кизилу в електросушарці.

Як висушити кизил з допомогою солі

Крім того, кизил можна заготовити на зимову пору у вигляді компотів, варення, повидла, джему або пастили. Безліч любителів домашнього алкоголю використовують кизил, як основний інгредієнт для своїх ароматних напоїв.

Не важливо, який із способів вибирати, головне тільки, правильно дотримуватися всіх нюансів, необхідних для зберігання ягід кизилу на зиму та враховувати смакові вподобання більшості членів сім’ї.