Зазвичай господині пастернак не вирощують, а купують. До його вибору треба підійти дуже відповідально, тому що якісний продукт (без плям, тріщин, незрілих місць та іншого) можна буде зберігати значно довше.
Інгредієнти: Пастернак
Існує багато способів, які дозволять «вберегти» максимальну кількість поживних і вітамінних речовин пастернаку впродовж довгого часу.
Зміст
Способи зберігання пастернаку
У погребі або підвалі
Цей варіант вважається найпростішим, тому й найбільш поширеним. Пастернак для зберігання в підвалі можна розмістити в ящики, дно яких потрібно покрити мокрим піском і вкопати в нього коріння таким чином, щоб овочі мали верхівку 1 см.
Ще овочевий продукт можна розкласти на полиці, застелені газетою. Торкатися один до одного пастернак не повинен ні в першому, ні в другому випадку.
На балконі
У такому приміщенні пастернак потрібно зберігати в ящику з вологим піском (вологим він повинен бути завжди, тому час від часу слід підливати воду). Оптимальною температурою вважається показник +3 °С.
У ґрунті
Див. відео: Як зберігати коренеплоди (в тому числі й пастернак)
Пастернак можна відмінно зберегти до самої весни, залишивши його прямо на грядці, де він ріс. Але тільки в тому випадку, якщо зима в тому чи іншому регіоні досить тепла.
Для цього грядку необхідно підгорнути на 5 см і зрізати з пастернаку листя, а зверху накрити товстим шаром соломи. Зібрати такий урожай можна вже на початку весни, але головне, не пропустити той момент, коли почне проростати бадилля (на нім буде формуватися насіння, якому також потрібне підживлення – вітаміни пастернаку), тому що інакше рослина втратить свої корисні якості.
Як зберігати пастернак в переробленому вигляді
Сушений пастернак
Сухі скибочки овочу необхідно зберігати в місці, де завжди темно й сухо (підійде й кімнатна температура).
Подібну заготівлю (приправу для різних страв) найкраще зберігати:
- в мішечках з натуральної («дихаючої») тканини;
- в пакетиках, що мають зіп-застібки;
- в скляних баночках, що щільно закриваються.
Сушений пастернак може бути придатним до вживання протягом цілого року, якщо дотримуватися всіх необхідних нюансів і стежити, щоб температура не перевищувала + 20 °С.
Заморожений пастернак
Пастернак в морозилці ідеально зберігає смакові якості. Заморожувати його можна як завгодно й цілком і в нарізаному вигляді. Температура морозильного пристрою не повинна бути вищою, ніж 15 °С.
Не можна нехтувати жодним із правил зберігання пастернаку в домашніх умовах взимку, і тоді вийде насолоджуватися його оригінальним смаком протягом довгого періоду.