Дуже багато городників останнім часом почали вирощувати кольрабі самостійно. Цей овоч цінується за приємний смак і за наявність великої кількості вітамінів. Тому, після збору врожаю, хочеться запастися ним на деякий час вперед.
Інгредієнти: Кольрабі
Для того щоб зберігати кольрабі протягом тривалого періоду, необхідно знати про особливості лежкості того чи іншого сорту. Зберігати культуру можна декількома способами.
Зміст
Правильна підготовка кольрабі перед відправкою на зберігання
Перезрілі стеблеплоди швидко стають жорсткими, тому потрібно не пропустити період, коли можна збирати урожай. Важливо поцікавитися приблизними термінами дозрівання овочу. Але якщо не вдається точно визначити дату збору, то можна орієнтуватися по тому, який діаметр у стеблеплоду. Коли він буде досягати 8 сантиметрів, кольрабі можна прибирати з городу.
Не можна допустити того, щоб подібна капуста дочекалася на грядці перших заморозків. Після впливу сильного холоду вона не зможе пролежати довго. Кольрабі необхідно правильно збирати – це теж запорука успішного зберігання.
- Збирати стеблоплоди потрібно в сонячну погоду. Якщо на вулиці сиро, овоч може набрати зайву кількість вологи, а це може спровокувати гниття найближчим часом.
- Виймати його з ґрунту потрібно дуже акуратно, щоб не пошкодити поверхню. В іншому випадку, в місці пошкоджень м’якуш незабаром почне загнивати.
- Земляний кусок із коренеплоду слід очищати руками.
- Всю ушкоджену й підгнилу капусту потрібно очистити. Така кольрабі для зберігання не годиться.
- Якщо планується зберігати стеблеплоди тривалий час, то кореневу систему обрізати не можна, а листя потрібно зрізати, залишивши відстань (2 см) від овочу.
Зібраний урожай кольрабі повинен просушитися в темному сухому місці. На це знадобиться півтора або дві години.
Необхідні умови, для того щоб кольрабі зберігалася довго
Навіть та капуста, яка має хорошу лежкість, швидко стане непридатною, якщо її неправильно зберігати в невідповідних умовах. Тому дуже важливо стежити за тим:
- щоб показники градусника коливалися в межах від 0 до +2 °С (інакше вже десь через 4 тижні кольрабі буде непридатною до вживання);
- щоб вологість повітря була високою (не менш, ніж 95%);
- щоб в приміщення, де зберігається капуста, не потрапляли сонячні промені;
- щоб була хороша система вентиляції.
Всі ці вимоги обов’язково потрібно виконувати, щоб надовго зберегти кольрабі в себе вдома.
Оптимальні місця для зберігання кольрабі в домашніх умовах
Якщо зберігати капусту просто в кімнаті, то вона пролежить у придатному стані всього лише кілька днів. Тому, якщо немає відповідного приміщення для її зберігання, то кольрабі краще законсервувати.
В холодильному пристрої
Зазвичай до такого методу вдаються міські жителі, у яких немає підвалу або льоху. У холодильнику термін зберігання кольрабі – місяць і 1 тиждень. Але перед відправкою в пристрій овоч необхідно правильно підготувати:
- з кольрабі слід струсити ґрунт і обрізати з неї бадилля, залишаючи маленькі черешки (через надріз м’якуша до середини стеблеплода можуть потрапити шкідливі бактерії);
- потім кожен екземпляр необхідно завернути в щільний папір або вологий шматок тканини й помістити в пакет з поліетилену (закривати його повністю не можна, потрібно залишити отвір для надходження повітря);
Найкраще відправити кульок із кольрабі на нижню полицю холодильника.
У погрібному або підвальному приміщенні
Цей метод зберігання є найпоширенішим. В такому місці легко створити всі необхідні умови. Капуста в погребі чи підвалі пролежить в придатному стані протяго 3-5 місяців. При розміщенні овочу на зберігання потрібно стежити, щоб коріння були внизу, це допоможе зберегти соковитість.
Поміщати кольрабі в підвал або льох потрібно в ящиках або широких корзинах, дно яких потрібно засипати шаром вологого піску. Стеблеплоди не повинні торкатися один до одного. Тару з овочами варто розмістити на стелажах або ґратчастих настилах. Таким чином, продукт не буде загнивати й до нього не зможуть дістатися гризуни. Також кольрабі можна зберігати в підвішеному стані.
На балконі
Якщо є впевненість в тому, що температура на балконі буде завжди вищою 0 °С, то кольрабі дозволяється зберігати й на ньому, в ящиках із дерева. Правда, термін придатності в таких умовах 30 днів.
У морозилці
Цей пристрій допоможе вберегти продукт свіжим, від півроку до 9 місяців. Відправляти в пристрій треба нарізану шматочками, бланшовану й трохи підсушену капусту.
Зробити запас вітамінної кольрабі зовсім не важко, головне тільки дотримуватися всіх рекомендацій щодо її зберігання.