Не секрет, що якісний продукт при правильних умовах може зберігатися краще. Це правило, звичайно ж, стосується і какао.
Безліч споживачів помилково думає, що термін придатності какао безмежний. Але це зовсім не так.
Зміст
Терміни та умови, при яких правильно зберігати какао-порошок
Зазвичай, між виробниками прийнято гарантувати якість своєї продукції на період, що не перевищує 1 року. Какао-порошок у чистому вигляді, призначений для варіння, тобто без додавання будь-яких домішок, може зберігатися до півроку.
Какао-порошок, доданий в продукти, що мають консерванти, (в складі розчинного напою) може бути придатним до вживання набагато довше. У тарі з металу якість продукту зберігається до 1 року, а в скляній або картонній від півроку до року.
Споживачам какао-порошку необхідно уважно перечитувати умови зберігання, зазначені на пакуванні. Правильно зберігати продукт:
- в темному місці, де нормальний рівень вологості (не більше ніж 75%);
- при температурі від + 18 °С до + 22 °С;
- в коморі або шафці, які можна періодично провітрювати.
Какао-порошок здатний вбирати в себе сторонні аромати, тому потрібно забезпечити йому «правильне сусідство». Не можна використовувати для зберігання продукту холодильник або морозилку. Холод стане причиною утворення грудочок у какао-порошку та скоротить термін його придатності.
Правила зберігання зерен какао
Умови зберігання какао-бобів такі ж, як і для порошку. Холодильник для їх збереження теж не годиться. Правильно, якщо боби будуть упаковані в скляну, керамічну або металеву тару, яка може щільно закриватися кришкою. Таку тару слід час від часу відкривати, таким чином, провітрюючи її вміст.
Якщо планується вжити какао-боби незабаром, то їх можна покласти в тканинний мішечок, при цьому матеріал повинен бути обов’язково натуральним.
Коли продукт зберігається в умовах виробництва на спеціальному складі, тоді він придатний до вживання протягом 2 років. У домашніх умовах цей період значно менший – до 9 місяців. Обсмажені зерна можна зберігати до 1 року.
Зберігання какао-масла
Зберігати какао-масло потрібно в холодильнику або в місці, де завжди прохолодно і темно (при температурі не вище, ніж +20 °С). Тара для зберігання продукту повинна герметично закриватися.
Не можна залишати масло там, де тепло і світло. Це «зруйнує» його корисні якості, а ще смак масла стане гірким. Дотримуючись всії необхідних умов зберігання масла какао, термін його придатності становитиме 3 роки.
Зберігати какао в домашніх умовах дуже легко. Головне тільки не забувати про дотримання температурного режиму і не допустимості підвищення вологості повітря.
Див. відео: Огляд продуктів. Какао-масло, какао терте та какао-боби: