Як зберігати хріновину в домашніх умовах

Кожен, хто любить гострі овочеві закуски, цікавляться: як довго і за яких умов необхідно зберігати хріновину. Адже з’їсти за один раз всю страву нікому не вдається.

Якщо враховувати всі побажання кухарів із досвідом, то кожен зможе якомога довше насолоджуватися пікантним смаком і ароматом хріновини.

Скільки часу хріновина придатна до вживання

Терміни придатності хріновини безпосередньо залежать від того чи іншого способу приготування.

Стерилізована закуска може зберігатися протягом 2-3 років. Якщо готувати хрінодер за традиційним рецептом, то він має на меті: зберегти якомога більше корисних елементів. У зв’язку з цим не може зберігатися тривалий час (довше, ніж 6 місяців).

Серед господинь існує думка, що зробити термін придатності консервованої хріновини великим (аж до 1 року), допоможе таблетка аспірину, але не можна забувати про те, що подібний лікарський засіб має побічні ефекти на організм людини. Тому замість нього слід використовувати лимонну кислоту або ж свіжий сік лимону.

Як зберігати хріновину в холодильнику або погрібному приміщенні

Холодильник вважається найкращим місцем для зберігання хрінодера. Свіжу закуску потрібно розкласти по невеликих банках і компактно розмістити на одній із полиць.

Якщо все ж вся заготовка не зможе поміститися в холодильнику, тоді хріновину слід відправити в підвал або льох. Важливо, щоб в подібному приміщенні показники градусника були нижчими, ніж 5 °C, інакше банки можуть лопнути. При сильних заморозках краще перестрахуватися й накрити хріновину чимось теплим.

Якщо немає льоху або підвалу для зберігання хріновини можна використовувати й засклений балкон або будь-яке інше прохолодне темне місце.

Як зберігати хріновину в морозилці

Зберегти придатність хрінодера протягом цілого року допоможе морозильна камера. При цьому якість і корисні властивості закуски не сильно постраждають.

Не варто заморожувати продукт великими порціями, краще розрахувати так, щоб вжити її за один прийом, це дозволить уберегти смакові якості закуски. Відправляти страву в морозилку повторно не рекомендується.

Досвідчені господині практикують заморожувати хріновину в формочках для льоду. Потім окремою порцією можна, наприклад, заправити суп.

Тара для зберігання хріновини

Правильний вибір упаковки для пікантної закуски головним чином допоможе продовжити термін її придатності.

  1. Скляна ємність, яка може щільно закриватися, вважається найкращим варіантом. Завдяки такій тарі аромат хріновини НЕ буде вивітрюватися, а насичений смак буде радувати протягом тривалого періоду.
  2. Посуд під хріновину необхідно перед використанням добре знезаразити термічним або іншим зручним способом.
  3. Закривати баночки можна металевими або тугими капроновими кришками.
  4. Для зберігання невеликої кількості соусу підійдуть і нові пластикові пляшки.
  5. Добре якщо контейнер виготовлений з якісного пластику. Він не має неприємного токсичного запаху, який свідчить про те, що з нього виділяються шкідливі для людського здоров’я елементи.

При зберіганні хріновини головне розуміти, що нехтування будь-якими правилами зберігання не дозволить насолоджуватися пікантним смаком закуски протягом довгого часу.

Див. відео “Спосіб зберегти хріновини протягом року”: