Кожен, хто любить гострі овочеві закуски, цікавляться: як довго і за яких умов необхідно зберігати хріновину. Адже з’їсти за один раз всю страву нікому не вдається.
Інгредієнти: хріновина
Якщо враховувати всі побажання кухарів із досвідом, то кожен зможе якомога довше насолоджуватися пікантним смаком і ароматом хріновини.
Зміст
Скільки часу хріновина придатна до вживання
Терміни придатності хріновини безпосередньо залежать від того чи іншого способу приготування.
Стерилізована закуска може зберігатися протягом 2-3 років. Якщо готувати хрінодер за традиційним рецептом, то він має на меті: зберегти якомога більше корисних елементів. У зв’язку з цим не може зберігатися тривалий час (довше, ніж 6 місяців).
Серед господинь існує думка, що зробити термін придатності консервованої хріновини великим (аж до 1 року), допоможе таблетка аспірину, але не можна забувати про те, що подібний лікарський засіб має побічні ефекти на організм людини. Тому замість нього слід використовувати лимонну кислоту або ж свіжий сік лимону.
Як зберігати хріновину в холодильнику або погрібному приміщенні
Холодильник вважається найкращим місцем для зберігання хрінодера. Свіжу закуску потрібно розкласти по невеликих банках і компактно розмістити на одній із полиць.
Якщо все ж вся заготовка не зможе поміститися в холодильнику, тоді хріновину слід відправити в підвал або льох. Важливо, щоб в подібному приміщенні показники градусника були нижчими, ніж 5 °C, інакше банки можуть лопнути. При сильних заморозках краще перестрахуватися й накрити хріновину чимось теплим.
Якщо немає льоху або підвалу для зберігання хріновини можна використовувати й засклений балкон або будь-яке інше прохолодне темне місце.
Як зберігати хріновину в морозилці
Зберегти придатність хрінодера протягом цілого року допоможе морозильна камера. При цьому якість і корисні властивості закуски не сильно постраждають.
Не варто заморожувати продукт великими порціями, краще розрахувати так, щоб вжити її за один прийом, це дозволить уберегти смакові якості закуски. Відправляти страву в морозилку повторно не рекомендується.
Досвідчені господині практикують заморожувати хріновину в формочках для льоду. Потім окремою порцією можна, наприклад, заправити суп.
Тара для зберігання хріновини
Правильний вибір упаковки для пікантної закуски головним чином допоможе продовжити термін її придатності.
- Скляна ємність, яка може щільно закриватися, вважається найкращим варіантом. Завдяки такій тарі аромат хріновини НЕ буде вивітрюватися, а насичений смак буде радувати протягом тривалого періоду.
- Посуд під хріновину необхідно перед використанням добре знезаразити термічним або іншим зручним способом.
- Закривати баночки можна металевими або тугими капроновими кришками.
- Для зберігання невеликої кількості соусу підійдуть і нові пластикові пляшки.
- Добре якщо контейнер виготовлений з якісного пластику. Він не має неприємного токсичного запаху, який свідчить про те, що з нього виділяються шкідливі для людського здоров’я елементи.
При зберіганні хріновини головне розуміти, що нехтування будь-якими правилами зберігання не дозволить насолоджуватися пікантним смаком закуски протягом довгого часу.
Див. відео “Спосіб зберегти хріновини протягом року”: