Перед придбанням хамону – вишуканого та ніжного делікатесу, до того ж, зовсім не дешевого, потрібно дізнатися, як його правильно зберігати, щоб якнайдовше відчувати неповторний смак сиров’яленого м’яса.
Інгредієнти: Хамон
Дотримуючись всіх тонкощів зберігання іспанської м’ясної смакоти в домашніх умовах, вдасться довгий час радувати себе та своїх рідних оригінальною стравою. Для початку слід пам’ятати про те, що хамон цілком і в нарізаному вигляді треба зберігати по-різному.
Як зберігати хамон у цілому вигляді
Зазвичай, цілий сиров’ялений окіст купують ті, хто має відповідне приміщення для його зберігання. До речі, купуючи хамон в такому вигляді, можна значно заощадити.
Умови, при яких необхідно зберігати цілу в’ялену свинячу ногу:
- приміщення повинно не мати сторонніх запахів, бути сухим і провітрюваним;
- не можна допускати різких стрибків температури, правильно, коли вона в межах від 15 до 20 °С, в ідеалі – це від 0 до 5 °С (зазвичай така температура в підвалі);
- дуже добре, коли є можливість зберігати хамон в підвішеному стані;
- не можна, щоб він торкався стін і стелажів.
Після відрізання краю, його потрібно густо намазати смальцем або маслом і закрити чистою бавовняною тканиною (зазвичай для цього використовують рушник). Його можна замінити пергаментним папером, просоченим салом. Фольга або харчова плівка ні в якому разі не підійде.
Може статися так, що на зовнішній стороні шматка утворюється цвіль. Це не страшно. Така поява вважається нормою. Після її виявлення, ту частину треба протерти шматочком тканини, змоченим в оливковій олії, а перед вживанням треба буде тільки зрізати шкірку, інакше вона буде гіркуватою.
Зберігання хамону у вакуумному упакуванні
Як би не було вигідно придбати хамон цілком, не у всіх споживачів є місце для правильного його зберігання. Тому більшість купляє подібний м’ясний виріб в нарізаному вигляді. Зазвичай, його упаковують в вакуумний контейнер. У такій тарі продукт може зберігатися (без втрати смакових якостей) протягом 1 року, до того моменту, доки його не відкриють (див. термін придатності на пакуванні).
Після цього, хамон необхідно вжити протягом декількох годин. Нарізку хамона не можна зберігати у відкритому вигляді. Вона швидко вбирає в себе всі запахи, стає дуже сухою і взагалі несмачною. Ще важливо знати про те, що хамону протипоказаний мороз. Тобто заморожувати його не можна. Знання всіх важливих нюансів зберігання м’ясного делікатесу дозволить зробити все правильно.
Див. відео: ЗБЕРІГАННЯ пармської шинки (хамону) від каналу ProsciuttodiParmaDOP: