Як зберігати горілку: де, в чому та за яких умов

Хімічний склад горілки досить простий, саме тому зберігати її зовсім не складно. Але все ж вона псується: вбирає різні запахи, втрачає міцність і якість.

Для того щоб цього не сталося з горілкою, необхідно слідувати декільком важливим рекомендаціям від фахівців у цій області.

За яких умов потрібно зберігати горілку

Для початку важливо підкреслити, що тільки якісний продукт може зберігатися довго та бути придатним до вживання. Після придбання «правильної» горілки потрібно подбати про те:

  • щоб в місце, де буде зберігатися алкогольний напій, не потрапляло світло, інакше під його впливом зміниться склад продукту, а це додасть йому неприємний післясмак;
  • щоб вологість повітря в приміщенні з горілкою не перевищувала показники 85%;
  • щоб температурний режим не був нижче, ніж +5 °С і не вище, ніж 20 °С.

Найдовше горілка зможе зберігатися в ємності зі скла. Цей матеріал не вступає в реакцію зі спиртом, в результаті, смак напою довгий час залишається незмінним. Важливо, щоб пляшка або інша тара була герметично закупорена. Інакше спиртова пара швидко випарується, від чого напій вже не буде таким міцним як раніше. Якими б не були умови зберігання горілки, її все одно необхідно періодично перевіряти. Напій з осадом або зі зміненим кольором вживати не можна. Але в якості сировини для компресів і розтирань застосовувати горілку ще можливо.

Термін зберігання горілки в пляшці також залежить від її положення. Якщо вона розташована вертикально, напій зможе бути придатним довше. Коли горілка весь час контактує з пробкою, вона вбирає синтетичні речовини, а від цього змінюються її смакові якості.

Терміни зберігання горілки

Багато хто вважає, що дорога горілка може бути придатною набагато довше, ніж дешева. Але навіть люксовий напій не може зберігатися більше ніж 5 років. Після в ній почнуть вироблятися шкідливі токсичні елементи. Зберігаючи горілку при правильних умовах, її потрібно вжити протягом 1 року або 2 років. Тут все залежить від якості спирту та умов зберігання. Настоянки на горілці придатні протягом цілого року, але найкраще, якщо вжити їх протягом півроку.

Правила зберігання горілки в відкритій тарі

Природно, що зберігати відкриту пляшку з горілкою не можна. Через 3 місяці вона вже буде непридатною. І неважливо, як буде закупорена пробка. Але якщо вона закрита (ущільнювачем може послужити тонкий клапоть поліетилену) не дуже щільно, то цей термін буде значно меншим. Близько відкритого алкогольного напою не повинно бути сусідів із різким запахом. Холодильник також не допоможе продовжити термін придатності продукту, так як попадання повітря всередину тари «руйнує якість горілки».

Зберігання горілки в холодних умовах

Полиця холодильника вважається найбільш правильним місцем для зберігання алкогольного напою. Зберігати продукт в морозилці небажано, тому що не можна бути упевненим стовідсотково в тому, що він не замерзне або що його компоненти не почнуть кристалізуватися (від цього утворюється осад). Адже виробник не завжди чесно прописує на тарі точний склад горілки.

Часто морозилку використовують лише для того, щоб швидше охолодити напій.

Тара, в якій не слід зберігати горілку

Про той момент, що кращою ємністю для зберігання горілки вважається скляна вже наголошувалося. Крім цього багато хто зберігає продукт в пластикових пляшках. Це не правильно. Горілка та пластик після тривалої взаємодії утворюють небезпечні для здоров’я людини речовини. Вони можуть викликати серйозне отруєння організму. Крім того, в результаті подібного зберігання, на дні з’явиться осад, а смак горілки зміниться в гіршу сторону. Тому куплену горілку в тарі з пластика потрібно відразу ж перелити в скляну та щільно закрутити. Алюмінієва тара також не годиться.

Не можна користуватися полімерними стаканчиками для спиртних напоїв (від взаємодії полімерного матеріалу з горілкою моментально утворяться токсини).

Зберігати горілку більш ніж 3 доби в пляшці, в якій її зазвичай транспортують, не можна. Вона набуде металевого післясмаку.

Див. відео “Як вдома зберігати горілку, вино та коньяк?” від “Нашпотребнадзору”: