Рибний і м’ясний балик є делікатесною і недешевою стравою, тому після його придбання, хочеться якомога довше насолоджуватися його вишуканим смаком.
Інгредієнти: Балик
Зберегти надовго смакові якості балику допоможе елементарне дотримання всіх правил. Це зовсім не складно, варто тільки прислухатися до кожної з порад.
Правила зберігання балика з риби
Свіжий делікатесний виріб необхідно відправити на зберігання в холодильник (з температурою 2-7 °С) в упакуванні, що щільно закривається. В ідеалі – це пластиковий лоток для їжі або пакет з зіп-застібкою. Тара не повинна мати сторонніх запахів.
В таких умовах рибний балик може бути придатним до вживання протягом одного місяця. Після закінчення цього часу його можна їсти, але смак вже буде не той – виріб стане сухим.
Деякі кухарі впевнені, що балик можна зберігати тільки пару тижнів при температурі від -2 С° до -5 С°. Вони обумовлюють свою думку тим, що м’якуш без шкіри має велику вразливість для патогенних організмів.
Балик, який не придатний до вживання, липне до пальців, має білуватий колір, кислий смак і специфічний запах. Але не варто чекати, поки з’являться всі ці характеристики, найкраще з’їсти в’ялену рибу в межах терміну придатності.
Див. відео:
Правила зберігання балика з м’яса
Для м’ясного балику також кращим упакуванням для зберігання буде скляна або пластикова тара, що герметично закривається. Можна навіть щільно замотати його в харчову плівку, головне тільки перекрити надходження повітря до м’яса. Ніколи не кладіть поруч в одну упаковку схожі м’ясні вироби (хамон, прошутто, бастурму та інше), щоб вони не перебивали аромати один одного.
Балик з м’яса не може зберігатися там, де хоча б трохи волого. Тому перед відправкою в упакування кожен шматочок м’яса треба промокнути рушником із тканини або паперу. Для більшої впевненості в тому, «що все буде сухо» можна поставити в тару з баликом пару паперових серветок. Як тільки вони стануть вологими, потрібно покласти нові.
Див. відео Як зберігати в’ялене м’ясо:
Не можна відправляти в упакування балик в гарячому вигляді. Виділення конденсату спричинить за собою утворення цвілі.
Терміни придатності балика з м’яса:
- в коморі або іншому місці, де холодно, м’ясний виріб може зберігатися до 30 днів;
- на будь-якійі з полиць холодильного пристрою до 6 місяців;
- в морозильному пристрої до 1 року.
Не варто забувати, що балик буде придатним до вживання в рамках заявлених періодів тільки тоді, коли будуть витримані всі побажання до зберігання делікатесу з м’яса.