Як зберігати балик: рибний і м’ясний

Рибний і м’ясний балик є делікатесною і недешевою стравою, тому після його придбання, хочеться якомога довше насолоджуватися його вишуканим смаком.

Зберегти надовго смакові якості балику допоможе елементарне дотримання всіх правил. Це зовсім не складно, варто тільки прислухатися до кожної з порад.

Правила зберігання балика з риби

Свіжий делікатесний виріб необхідно відправити на зберігання в холодильник (з температурою 2-7 °С) в упакуванні, що щільно закривається. В ідеалі – це пластиковий лоток для їжі або пакет з зіп-застібкою. Тара не повинна мати сторонніх запахів.

В таких умовах рибний балик може бути придатним до вживання протягом одного місяця. Після закінчення цього часу його можна їсти, але смак вже буде не той – виріб стане сухим.

Деякі кухарі впевнені, що балик можна зберігати тільки пару тижнів при температурі від -2 С° до -5 С°. Вони обумовлюють свою думку тим, що м’якуш без шкіри має велику вразливість для патогенних організмів.

Балик, який не придатний до вживання, липне до пальців, має білуватий колір, кислий смак і специфічний запах. Але не варто чекати, поки з’являться всі ці характеристики, найкраще з’їсти в’ялену рибу в межах терміну придатності.

Див. відео:

Правила зберігання балика з м’яса

Для м’ясного балику також кращим упакуванням для зберігання буде скляна або пластикова тара, що герметично закривається. Можна навіть щільно замотати його в харчову плівку, головне тільки перекрити надходження повітря до м’яса. Ніколи не кладіть поруч в одну упаковку схожі м’ясні вироби (хамон, прошутто, бастурму та інше), щоб вони не перебивали аромати один одного.

Балик з м’яса не може зберігатися там, де хоча б трохи волого. Тому перед відправкою в упакування кожен шматочок м’яса треба промокнути рушником із тканини або паперу. Для більшої впевненості в тому, «що все буде сухо» можна поставити в тару з баликом пару паперових серветок. Як тільки вони стануть вологими, потрібно покласти нові.

Див. відео Як зберігати в’ялене м’ясо:

Не можна відправляти в упакування балик в гарячому вигляді. Виділення конденсату спричинить за собою утворення цвілі.

Терміни придатності балика з м’яса:

  • в коморі або іншому місці, де холодно, м’ясний виріб може зберігатися до 30 днів;
  • на будь-якійі з полиць холодильного пристрою до 6 місяців;
  • в морозильному пристрої до 1 року.

Не варто забувати, що балик буде придатним до вживання в рамках заявлених періодів тільки тоді, коли будуть витримані всі побажання до зберігання делікатесу з м’яса.