Як зберігати арахіс і арахісову пасту: скільки, й за яких умов

Поживний арахіс цінується споживачами не тільки за енергетичну цінність, але і за те, що в ньому міститься багато мінеральних речовин і вітаміну Е. У більшості випадків цей горіх продається в очищеному вигляді. Це дозволяє перевірити його якість. Але не варто забувати про те, що навіть свіжий арахіс в неправильних умовах згіркне.

Для того щоб не стикатися з подібною проблемою, обов’язково потрібно знати правила зберігання земляних горішків і вміти правильно їх вибирати.

Важливі рекомендації при покупці арахісу

Природно, що коли придбати арахіс не першої свіжості з вадами, які впливають на тривалість зберігання, продовжити термін придатності вже ніяк не вийде. Тому купуючи ці горіхи, потрібно бути уважними до кожної деталі.

  1. Якщо зупиняти свій вибір на арахісі зі шкаралупою, то слід уважно оглянути стручки. У зрілого горіха він сухий, а саме ядро має бути великим і пружним.
  2. Якісний арахіс в стручку при струшуванні, стикаючись зі стінками, видає досить глухий звук. Дзвінкий звук може бути тільки в тому випадку, якщо горішки маленькі або пересушені в процесі неправильного зберігання.
  3. Поверхня стручків не повинна мати плям, а їх аромат не повинен віддавати цвіллю й вогкістю.
    Правильно, коли арахісові стручки мають ламку структуру. Тріск при розламуванні свідчить про те, що вони правильно просушені.
  4. Очищені ядра арахісу слід уважно розглянути й переконатися, що серед них немає таких, що почали псуватися (в зіпсованих бура або з темними плямами шкірка).
  5. Бажано, перед тим, як купувати подібні горіхи, спробувати їх на смак. Правильно буде з’їсти кілька ядер поспіль, щоб упевнитися в тому, що продукт не прогірклий.
  6. Смак незрілого земляного горіха схожий на водянисту квасолю. Такий арахіс краще не брати.

Купувати подрібнений горіх також не варто. Деякі недобросовісні виробники таким чином збувають прострочений товар. Вони змішують свіжий продукт із зіпсованим.

Скільки та в якій тарі можна зберігати арахіс

Є загальноприйняті рекомендації зберігання арахісових ядер. Горішки зі шкаралупою можуть бути придатними до вживання 12 місяців (якщо зберігати їх при низькій температурі). Очищений арахіс можна зберігати від півроку до 9 місяців (в залежності від умов). Якщо земляний горіх відправити на зберігання в холодильний пристрій, то придатним він буде від 4 місяців до півроку. У морозильному пристрої арахіс збереже свої корисні й смакові якості протягом 9 місяців.

Самою «правильною» тарою для зберігання горіхів вважається чиста, абсолютно суха, яку можливо герметично закрутити. Найкраще підходять скляні банки або керамічні ємності. Зберігати довго в контейнерах із пластмаси не вийде. Арахіс в такому посуді дуже скоро стане гірким. Поліетиленова також не годиться. Горішки в ній можуть пліснявіти.

Горіхи зі шкаралупою можна помістити на зберігання в мішечок із натуральної тканини, але термін придатності їх буде меншим, ніж, наприклад, у закритій банці.

Очищений арахіс обов’язково перед відправкою на зберігання необхідно просушити будь-яким зручним способом. Потім, помістити в скляну банку зі щільною кришкою й відправити в холодильник. Смажені ядра взагалі не переносять вологу й не люблять кисень.

Як правильно зберігати арахісову пасту

Цей продукт необхідно зберігати в скляній ємності зі щільною кришкою, в місці, де прохолодно й куди не потрапляє яскраве світло. При забезпеченні таких умов арахісова паста буде придатною до вживання протягом цілого року.

Після розтину тари з продуктом із поживним горіхом, його слід вжити протягом всього декількох тижнів. Від взаємодії з повітрям арахісова паста не зможе зберігатися тривалий час. Тримати баночку з пастою відкритою не можна: верхній її шар швидко обвітриться й від цього на поверхні утвориться суха кірка.