Серед багатьох сортів яблук, антонівку найчастіше залишають на зберігання. Незважаючи на те, що яблука дуже ніжні, їх цілком можливо зберегти в хорошому стані до самої весни.
Інгредієнти: Антонівка
Зберігання антонівки можна вважати трудомістким процесом, але результат вартий того, щоб витратити трохи сил. Головне в цій справі не нехтувати важливими порадами досвідчених садоводів.
Зміст
Правильний збір антонівки є запорукою тривалого зберігання
Початковий етап перед зберіганням антонівки – це збір врожаю. Саме від правильності виконання всіх необхідних дій під час цього процесу залежить, наскільки довго простоять яблука в придатному стані.
Важливо збирати не перезрілі плоди й при зриванні намагатися не пошкодити природний восковий покрив (він захищає фрукт від бактерій і шкідників).
Дуже добре, якщо виходить прокручувати плоди, зберігаючи плодоніжки. В іншому випадку утвориться «ямочка» хоч і невелика, але це вважається пошкодженням цілісності яблука. Урожай антонівки, як і всі фрукти, які планується зберігати тривалий час, потрібно збирати в «сухих умовах»: коли сонячно, й після того, як спаде роса. Плоди, що впали на землю, а особливо фрукти з дефектами, краще піддати переробці, а не залишати на зиму, вони незабаром почнуть гнити.
Також антонівку потрібно впорядкувати за розміром і розкласти в окремі упакування, так як екземпляри великого розміру, виділяючи багато етилену, сприяють швидшому дозріванню менших.
Відповідна тара і місце для зберігання антонівки взимку
Найоптимальнішим варіантом для розміщення яблук в місце для зберігання є ящики з картону або дерева. Дуже добре, якщо є можливість провертіти в них безліч маленьких отворів. Коробки повинні бути чистими й продезінфікованими. На дно кожного ящика необхідно розкласти папір. Яблука слід розміщувати вниз хвостиками, таким чином, буде менша ймовірність пошкоджень. Якщо врожаю антонівки трохи, то всі плоди можна загорнути м’яким папером. Деякі садівники зверху накривають укладені фрукти тирсою (тільки з листяних порід дерев).
Всі ці дії необхідні для того, щоб яблука не торкалися один до одного й менше «травмувалися». Дуже добре, коли є можливість викласти антонівку одним шаром, але якщо так не виходить, то потрібно шар від шару захистити паперовим прошарком або знову ж таки тирсою.
Хімічна обробка антонівки перед зберіганням
Деякі сучасні садівники збільшують термін придатності яблучного врожаю, користуючись хімічними способами. Застосовуючи для цього: розчин спирту з прополісом, вазелінову олію, гліцерин, віск та інше. Ними слід старанно натерти фрукти перед відправкою на зберігання. Але перш, ніж вибирати подібний спосіб, необхідно пам’ятати, що хімічне натирання вбиває природний восковий покрив і збільшує ризик пошкодження антонівки. До того ж, під впливом хімічних речовин може погіршитися смак плодів і можуть зменшитися їх корисні якості.
Найкращі умови для зберігання антонівки
Ці плоди зазвичай не можуть лежати більше ніж 3 місяці, але якщо створити хороші умови, то лежкість фруктів вдасться продовжити. У місці, де буде зберігатися антонівка, показники градусника повинні коливатися в межах від +2 °С до 0 °С. Обов’язково потрібно стежити за вологістю приміщення. Вона повинна становити від 90 до 95%. При таких умовах яблука не будуть в’янути. Дуже важливо, щоб разом з антонівкою не зберігалися овочі, особливо картопля.
Див. відео “Як зберегти яблука на зиму”:
Періодично плоди необхідно перевіряти на наявність підгнилих примірників. Варто пам’ятати, що спочатку слід вжити великі яблука, так як ті, які за розміром менше можуть простояти довше (4-5 місяців).