Як зберегти ревінь на зиму в морозилці в домашніх умовах: 5 способів заморозки ревеню

У багатьох садах і городах росте їстівний лопух – ревінь. Він відрізняться солодкаво-кислуватим смаком. Ревінь широко використовується для приготування різних напоїв, а також як начинка для солодкої випічки. Про те, як правильно заморозити ревінь, читайте в цій статті.

Як підготувати ревінь до заморожування

Стебла ревеню звільняють від листової частини і відрізають прикореневу частину на 1-2 сантиметри. Листя цієї рослини в їжу не вживають, через високий вміст в зелені щавлевої кислоти.

Обполіскуємо стебла під краном, щоб видалити пісок і пил. Можна після цієї процедури промокнути їх  рушником.

Як заморозити ревінь

Щоб зняти шкірку знадобиться гострий ніж. З одного краю шкірка зачіпається ножем і знімається по всій довжині стебла.

Як заморозити ревінь

Про користь ревеню можна дізнатися з відео від каналу «JitZdorovo» – Ревінь – їстівний лопух

Способи заморозки ревеню на зиму

Замороження сирого ревеню

Ревінь в сирому вигляді можна заморожувати, як зі шкіркою, так і без неї. Зі шкіркою заморожують овоч, який в подальшому буде використовуватися для приготування компотів, а без шкірки – для приготування супів і начинки для випічки.

Щоб заморозити ревінь в сирому вигляді, його просто нарізають довільними брусочками.

Як заморозити ревінь

Щоб шматочки в морозилці НЕ злиплися в один клубок, їх можна попередньо проморозити на рівній поверхні протягом 1-2 годин.

Як заморозити ревінь

Заморожений ревінь розкладають в пакети або контейнери, і відправляють на зберігання в морозилку.

Як заморозити ревінь

Про те, як заморозити неочищений сирий ревінь, розповість Марина Копилова в своєму відео – Морозимо ревінь

Замороження ревеню в цукрі

Тут очищений ревінь теж не піддають термічній обробці. Як і в попередньому рецепті, стебла нарізають на шматочки. Подрібнений ревінь розкладають в контейнери шарами, пересипаючи кожен шар цукром. Таким чином, приблизно, на півкіло овочевої маси йде 4 столових ложки цукрового піску.

Як заморозити ревінь

Як бланшувати ревінь перед заморожуванням

Бланшований ревінь зберігає свій смак і форму.

У каструлю з киплячою водою опускають очищені і нарізані брусочками стебла. В окропі овоч повинен перебувати рівно 1 хвилину. Через належний час, шумівкою витягають кубики ревеню, і негайно опускають їх в ємність з крижаною водою. Щоб домогтися більш швидкого охолодження, в воду слід додати десяток кубиків льоду.

Остиглий ревінь обсушують на рушниках і розкладають на дошках, застелених целофаном. У такому вигляді овоч відправляють в морозильну камеру на кілька годин.

Замерзлі шматочки ревеню надалі розфасовують в пакети або контейнери для заморожування.

Як заморозити ревінь в сиропі

Насамперед слід зварити сироп. Для цього беруть воду і цукор в співвідношенні 2:1. Сироп кип’ятять на вогні, до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться. Потім його охолоджують.

Сироп перед заморожуванням повинен бути прохолодний, тому вже остиглим його витримують в основному відсіку холодильника ще пару годин.

Як заморозити ревінь

Контейнери зсередини вистилають харчовою плівкою і розкладають в них ревінь. Потім овоч заливають прохолодним сиропом, і відправляють в морозильну камеру.

Через добу контейнери дістають і виймають з них крижаний брусок ревеню в сиропі. Цей брикетик обгортають в кілька шарів харчовою плівкою і прибирають на зберігання в морозилку.

Замороження в соку

Цей спосіб відрізняється від попереднього тільки тим, що шматочки овочів заливають НЕ сиропом, а соком. Для цього можна використовувати будь-який пакетований сік: апельсиновий, виноградний, яблучний або ананасовий.

Як зберігати і розморожувати ревінь

Термін зберігання замороженого ревеню в морозилці від 10 до 12 місяців.

Ревінь, заготовлений для приготування супів, опускають в блюдо прямо в процесі його приготування.

Для використання в якості начинки для пирогів, ревінь розморожують протягом декількох годин при кімнатній температурі. Вкрай не рекомендується використовувати для цього мікрохвильову піч.