Як зберегти буряковий жом

Скотарі дуже відповідально ставляться до цього питання, тому що жом є поживним і корисним кормом для худоби. Найчастіше його заготовляють в сухому вигляді.

Якщо правильно зберігати сухий буряковий жом, то буде можливим годувати ним тварин досить довгий час. Всі рекомендації є важливими, і ними не варто нехтувати.

Правила зберігання сухого жому з буряка

Щоб не зіпсувати корисний корм, потрібно дотримуватися всіх необхідних рекомендацій.

  1. Сухий жом можна зберігати в приміщенні, вологість якого не вища, ніж 60%. Більш висока температура призведе до появи цвілі, розвитку шкідливих мікроорганізмів і грибка. В результаті жом відволожиться і стане непридатним до вживання.
  2. Оптимальними межами температурного режиму вважаються показники термометра від 0 до + 25 °С. При більш високій температурі, навіть в сухому кормі може початися процес бродіння, а при мінусових показниках корм просто замерзне.
  3. Для зберігання сухого бурякового жому знадобляться прості мішки. Хвилюватися за те, що їх прогризуть миші не варто, смак мішків їм не подобається.
  4. Для мішків із жому необхідно зробити підвищення з сіна або дерев’яних дощок. Скласти просто на підлогу не можна – там багато бруду, він сирий і холодний.

Див. відео:

Зберігаємо сирий буряковий жом

Для зберігання свіжого жому потрібно холодне приміщення або холодильники. Але навіть в таких умовах він буде придатним до вживання тільки 3 дні. Щоб збільшити термін зберігання, сирий жом силосують – наповнюють ємність для силосування, пресують, закупорюють, щоб всередину не потрапляло повітря.

Див. відео: Як зберігають буряковий жом в українському селі – в земляній ямі з стінками з цегли.

Жом можна силосувати (це таке своєрідне консервування бурякової гички). З цим процесом варто ознайомитися в відео:

Яким повинен бути склад, призначений для заощадження жому в сухому вигляді

Укладати жом в непідготовлене приміщення не можна. Склад повинен мати герметичну покрівлю, вікна, двері та отвори для вентиляції. Ні в якому разі не бути вологим. Весь пил всередині споруди слід прибрати. Стіни та перекриття складу необхідно побілити вапном, а підлогу (зазвичай бетоновану або асфальтовану) старанно очистити від пилу й залишків жому з минулого року, а потім провести дезінфекцію за допомогою хлорного вапна або розчину хлораміну. Виявивши тріщини й щілини біля стін, їх слід закрити розчином з цементу.

Щоб в складське приміщення зовні не потрапляла вода, його треба «оточити» канавою по всьому периметру або зробити вимощення. Взимку не можна допустити, щоб навколо приміщення лежав сніг, його треба відгребти на відстань не менше, ніж 2 м від стін.

Режим зберігання сухого жому

Ті, хто робить великі запаси цього корму, знають, що щоденний контроль над температурою (щоб запобігти самозігрівання) і вологістю в складі є невід’ємною частиною зберігання жому.

Зовнішні ознаки фуражу допомагають визначити, псується жом чи ні. Повинні насторожити:

  • запахи бродіння;
  • зволожені та запліснявілі насипи на поверхні;
  • виділення пари;
  • іній на поверхні (свідчення самозігрівання).

Якщо жом висушений рівномірно, а перед укладанням на зберігання його охолодили до температури 20-35 °C, а також за умови, що склад добре закритий, приміщення годі й вентилювати.

Дотримуючись усіх правил зберігання жому в сухому вигляді, можна годувати худобу корисним фуражем протягом усього зимового періоду.