Як засолити виноградне листя на зиму – кращий рецепт

Коли кулінари пропонують десятки рецептів засолювання виноградного листя, вони трохи лукавлять. Зрозуміло, можна засолити огірки в виноградному листі, але це саме рецепт засолювання огірків. Для приготування долми, такі листи не годяться. Вони занадто проберуться смаком огірків, що порушить традиційний смак долми. Треба знати лиш один рецепт засолювання виноградного листя на зиму, адже, це всього лише компонент страви, і зайві смаки та аромати тут зайві.

При засолюванні виноградного листя на зиму, важливо домогтися нейтрального смаку. Додаткові спеції в даному випадку можуть лише нашкодити заготівлі. Цей нейтральний смак дає сіль і тільки сіль. Перець горошком, гірчиця, часник, в даному випадку, нам не знадобляться.

Приготуйте листя винограду. Це повинні бути молоді листочки з білих або рожевих сортів винограду. Такі листки мають менше прожилок і вони більш ніжні. Хвостики можна обрізати або не обрізати. Вони не дуже зручні при згортанні рулончиків, але за них дуже зручно витягувати солоні листя з банки.

Промийте листя в прохолодній воді, і складіть їх в каструлю. Закип’ятіть окремо воду і залийте окропом молоді листочки. Замочувати в окропі листя потрібно 1-2 хвилини, після чого, злийте воду назад в каструлю.

Зачекайте поки листя охолонуть і скрутіть їх в рулони по 5-10 штук.

Виходячи з кількості листів, слід приготувати банки. Якщо ваша сім’я любить долму, листя потрібно дуже багато. Покладіть рулончики в бутилі як можна щільніше.

В ту воду, що ви злили, додайте сіль з розрахунку:

  • 2 ст. л. солі на 1 літр води.

Розчиніть сіль у воді і залийте нею листя, наповнюючи ємність до самого верху. Кип’ятити розсіл не треба, адже він вже кип’ячений.

Поставте бутель з листям в тарілку і прикрийте його кришкою. Але не закрийте, а саме прикрийте або використовуйте спеціальні кришки з отворами.

Листя винограду повинно стояти в теплому місці близько двох тижнів і за цей час вони заграє і засолиться. Після цього, банку потрібно винести в прохолодне місце і закрити звичайної капроновою кришкою.

Якщо при бродінні розсіл витік, його потрібно долити. При зберіганні він має повністю покривати листя.

Цей простий рецепт засолювання виноградного листя є найкращий і  дуже надійний. Дивіться у відео, як солити листя винограду на зиму правильно: