В Україні засолювання вовнянок є звичайною справою. В Європі ж ці гриби вважаються отруйними, і грибники їх обходять стороною. Як завжди, істина знаходиться десь посередині. Вовнянки ( також називають: мохначка, рижок березовий, скрипух) відносяться до умовно їстівних грибів, але якщо їх правильно засолити, проблем не буде.
Інгредієнти: Вовнянки, Сіль, Спеції
Як і всі сироїжкові, вовнянки мають гіркий молочний сік. Позбутися його можна тільки вимочуванням. Після очищення грибів від лісового сміття, залийте вовнянки на дві доби холодною водою, і міняйте воду 2-3 рази на добу.
Для засолювання вовнянок придатні лише молоді грибочки. Вони не тільки смачніші, але і прекрасно зберігають форму, який би спосіб засолювання ви не вибрали. Залежно від ваших уподобань, вовнянки можна солити холодним, або гарячим способом. Гриби виходять дещо різного смаку і у кожної господині є свій улюблений спосіб.
Холодний спосіб
Солити вовнянки холодним способом можна, якщо у вас є багато грибів, відповідна тара і холодний погріб для зберігання грибів. Це необхідні умови для якісного засолювання вовнянок.
Для засолювання грибів необхідно використовувати спеції. Адже вони не тільки додають аромату грибам, а й виконують роль антисептика.
В ідеалі вовнянки потрібно солити в дерев’яній діжці, але згодиться і пластикове відро (для харчових продуктів).
На дно відра укладіть листя хрону, чорної смородини і гілочки кропу. Викладіть на листя шар грибів і посоліть. Для засолу 1 кг грибів потрібно близько 100 гр. солі. У деяких рецептах рекомендують викладати гриби капелюшками вниз, щоб сіль потрапляла між пластинками. Але це не так важливо насправді, тому що гриби соляться в розсолі, і сіль в будь-якому випадку потрапить туди, куди потрібно.
Викладайте грибочки шарами, пересипаючи їх сіллю, і самий останній шар щедро укрийте листям хрону і кропу. Можна додати пару зубчиків часнику для гостроти. Тепер гриби потрібно притиснути, щоб вони пустили сік. Покладіть зверху на листя дерев’яний кружок, встановіть важкий гніт і відразу ж перенесіть вовнянки в холодний погріб.
В процесі засолювання вовнянки почнуть осідати і вже через 10 днів вони будуть плавати у власному соку. Так і повинно бути, це нормальний процес засолювання вовнянок.
Приблизно через 40 днів можна знімати пробу з своїх солінь. Гриби, засолені холодним способом добре стоять і до весни, але тільки в тому випадку, якщо в них досить розсолу, і температура в льоху не перевищує +10 градусів.
Гарячий спосіб
Якщо вовнянок не так багато, можна засолити вовнянки в банках. Це швидкий спосіб засолювання, хоча, вимочувати їх теж необхідно.
На 1 кг вовнянок потрібно:
- 2 л. води
- 150 гр. солі
- спеції.
Закип’ятіть в каструлі воду, посоліть її і відразу засипайте до вовнянок. З моменту закипання відзначте 15 хвилин і весь цей час помішуйте вовнянки та знімайте піну.
Через зазначений час включайте вогонь і відкиньте гриби на друшляк. Обполосніть їх холодною водою, і дочекайтеся, поки вони стечуть і охолонуть.
Перекладіть гриби в чисті скляні банки. Приготуйте свіжий розсіл:
- 1 л. води
- 100 гр. солі.
- спеції. Можна використовувати готові суміші спецій для маринування.
Закип’ятіть розсіл зі спеціями і залийте ним вовнянки. Відразу ж закрийте банку капроновою кришкою, і залиште їх до повного охолодження просто на столі.
Після того, як вовнянки охолонуть, їх можна прибирати в холодильник і вже через 2 дні можна їх пробувати.
При засолюванні грибів слід бути гранично уважним, щоб не пропустити отруйні гриби. Крім того, не можна давати гриби дітям до 10 років і людям з деякими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Якщо є проблеми з травленням, отруїтися можна навіть їстівними і правильно приготованими грибами.
Дивіться на відео, як солити вовнянки: