Вобла не рахується цінною промисловою рибою, і ще 100 років тому, рибалки на Каспійському морі просто викидали її. Але потім риби стало менше, рибалок більше, і хтось все-таки розпробував воблу. З тих пір, воблу стали ловити вже спеціально, для подальшого в’ялення, або копчення.
Вобла відноситься до сімейства коропових, але вона не підходить для більшості рецептів, для яких йде подібна риба. Вобла занадто кістлява для смаження, і юшки, але в копченому, або в’яленому вигляді вона просто приголомшлива.
Іноді, її ще після в’ялення підкопчують, і отримують просто шалено смачний продукт. Магазинна вобла не завжди виправдовує наші надії, і в цьому випадку, рекомендується засолити воблу самостійно.
Для засолювання вобли сухим посолом, слід брати сіль крупного помелу. Дрібна «Екстра» не тане, а кіркою огортає рибу, не даючи їй просолитися зсередини, тому, для цих цілей потрібна виключно кам’яна сіль.
Ще для засолювання вобли потрібен таз, і гніт.
Вобла риба не велика, і потрошити перед засолкою потрібно тільки якщо вона виловлена в жаркий період. У всіх інших випадках, воблу досить промити від піску і морської твані.
На дно тазика для засолювання насипте кілька жмень солі, щоб дно тари було повністю приховано під шаром солі. Кожну рибку натріть сіллю, і покладіть її в ємність, як можна щільніше одна до одної. Не шкодуйте солі, і підсипайте її в порожні місця.
Покладіть в таз кришку, і встановіть гніт, щоб придавити рибку.
Вобла повинна просолюватись 3-4 дні, в прохолодному місці, після чого, можна її промивати, в’ялити, або коптити, і бути впевненим в якості засолювання.
Як солити і в’ялити смачну воблу, дивіться на відео: