Часто магазинний оселедець гірчить і віддає металом. Смак такого оселедця можна виправити, трохи побризкавши його оцтом, рослинною олією і присипавши свіжою цибулькою. Але, якщо риба потрібна для салату? Тут вже нічого не зробиш, хіба що, не будемо покладатися на випадок і дізнаємось як засолити цілий оселедець дома самостійно.
Інгредієнти: Оселедець, Сіль, Спеції, Цукор
Солити оселедець не складно, і сирий морожений оселедець істотно дешевший, ніж вже готовий солений. При самостійному посолі можна регулювати і гостроту, і смак. Головне, точно будете знати, що риба свіжа.
Отже, візьміть свіжозаморожену тушку оселедця і дайте їй відтанути природнім шляхом. Не використовуйте для цього мікрохвильову піч або інші способи прискореного розморожування.
Солити оселедці краще цілими, не потрошачи рибу. Часто заморожена риба продається з ікрою або молочком, а вони теж дуже смачні і корисні.
Буває, що магазинний оселедець гірчить. Все це відбувається через те, що рибі не видаляють зябра. Вони і надають неприємний присмак при засолюванні. Видаліть зябра або відріжте оселедцмя голову. Робіть це обережно, щоб не пошкодити ікру чи молоко.
Вимийте рибу і складіть підготовлені тушки в пластиковий або скляний контейнер. Не користуйтеся металевим посудом. При контакті з металом, риб’ячий жир окислюється, оселедець «худне» і набуває присмак старої залізяки. Якщо риба не до кінця відтанула – не біда. Вона розтане в процесі засолювання. Розморожувати її потрібно лише для того, щоб зручніше було видаляти зябра.
Приготуйте розсіл. У класичному варіанті розсіл складається з води, цукру, солі і спецій. Про спеції розмова особлива, в залежності від ваших вподобань, можна варіювати поєднання спецій, роблячи розсіл пряним або звичайним.
Звичайний розсіл:
- 1 л води;
- 3 ст. л. солі;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 листик лавра;
- перець горошком, гвоздика.
Закип’ятіть воду в каструлі, і розчиніть в ній цукор і сіль. Додайте в киплячий розсіл спеції і приберіть каструлю з плити. Тепер розсіл повинен настоятися і, зрозуміло, охолонути.
Залийте оселедець охолодженим розсолом, щоб він повністю покрив рибу. Якщо потрібно, не полінуйтесь та приготуйте ще трохи розсолу. Це дуже важливо.
Прикрийте ємність з оселедцем кришкою і залиште просто на кухонному столі години на 4. За цей час оселедець дотане і просочиться розсолом. Приберіть ємність з рибою в холодильник, поклавши її на середню полицю.
Якщо оселедець великий і жирний, готовим він буде на третю добу. Для дрібного оселедця пійде на засолювання не більше доби. Зберігається оселедець все в тому ж розсолі. Не засолюйте відразу багато риби. Тривале зберігання можливе, але в цьому немає сенсу. Адже, свіжомороженого оселедця можна купити в магазині в будь-який час року, а солити не так вже довго і складно.
Як солити оселедець цілою тушкою правильно та смачно дивіться у відео: