Як засолити тріску – два простих рецепти

На відміну від печінки, м’ясо тріски зовсім не жирне і цілком підходить для дієтичного харчування. Наші господині звикли купувати заморожене або охолоджене філе тріски і, зазвичай, його використовують для смаження. Смажена тріска, безумовно, дуже смачна, але солона тріска набагато корисніша. Розглянемо два основних рецепти смачного засолу тріски. 

Малосольна тріска

Рибу відноситься до тих видів, які можна їсти і в сирому вигляді. Зрозуміло, сира риба це на любителя, але ми посолимо тріску і отримаємо смачну закуску до будь-якої другої страви або просто на бутерброд.

На 500 гр тріски знадобиться:

  • 50 гр солі, краще морської;
  • по 0,5 ч.л. паприки і чорного перцю;
  • лавровий лист;
  • сік 1 лимона;
  • 100 гр рослинної олії.

Розморозьте філе і розріжте його на порційні шматочки. Змішайте в мисочці сіль, паприку з перцем і подрібнений лавровий лист.

Умочіть кожен шматочок в цю суміш і покладіть в баночку або пластиковий контейнер.

Коли укладете всю рибу, влийте у контейнер ще й сік лимона і рослинну олію. Перемішайте рибу, закрийте банку кришкою і приберіть її в холодильник. Час засолювання тріски залежить від вашого смаку.

Щоб отримати малосольного тріску, досить витримати її в цьому розсолі 12 годин. За цей час вона насититься спеціями, але залишиться все такою ж ніжною і смачною.

Сухий посол тріски

Цей рецепт нам дістався від португальців, де солона тріска вважається національною стравою. Називається вона бакаляу (bacalhau). Солять тріску цілими тушками сухим послом, а потім висушують на розпеченому південним сонцем камінні або розвішують на протязі. Вже потім з солоної і висушеної тріски португальські господині готують свої шедеври. Ходять чутки, що хороша господиня може весь рік готувати бакаляу і жодного разу не повторюватися. Перевіряти це не будемо, а просто розглянемо, як солити тріску сухим послом. Цей спосфб використовують не тільки для подальшої сушки, але і для копчення тріски.

Для бакаляу потрібна ціла тушка риби – разом зі шкірою. Вимийте рибу, трохи поскобліть ножем луску і видаліть голову. Розпоровши черевце до самого хвоста, розкладіть рибу, як книжку. Видаліть нутрощі і кістки тріски.

Обсушіть її рушником і можна приступати до засолюванні. Солять тріску, зазвичай, морською сіллю без додавання спецій. Спеції можна додати вже потім.

Натріть тріску сіллю з усіх боків, особливо зсередини, потім, складіть рибу в скляний або пластиковий контейнер і приберіть в холодильник. Тут мета – максимально позбавиться від вологи і тому, необхідно зливати з контейнера кожен день ту рідину, що буде утворюватись. Ціла тушка тріски, вагою 4-5 кг, повинна просолюється не менше 5 днів, після чого, її можна буде обполоснути і сушити.

Дивіться відео – готуємо в’ялену тріску правильно: