Як засолити товстолобика на зиму – оселедцевий посол

М’ясо товстолобиків дуже ніжне і жирне. Це єдиний з представників річкової фауни, чий жир по своїй живильній цінності можна порівняти з жиром морської риби. У наших річках зустрічаються товстолобики вагою від 1 кг і до 50 кг. Це досить великі особини і в кулінарії є маса рецептів для приготування товстолобика. Зокрема, розглянемо як солити товстолобика і навіщо?

Особисто мені не подобаються назви рецептів: «Товстолобик – як оселедець». Ці два різновиди риби не порівняти і смак у них абсолютно різний. Хоча, можна погодитися з областю застосування товстолобика, приготованого способом, так званого оселедцевого засолу. Такий посол використовують для товстолобиків вагою не більше 5 кг. Чим більше особина, тим вона жирніша, а надто жирний «оселедець» не такий смачний.

Вимийте рибу. Очистіть її від луски, видаліть голову, тельбухи, хвіст і плавники. Тепер, потрібно розділити тушку на більш дрібні шматочки. Можна фелірувати рибу, розрізавши її уздовж хребта, або просто розрізати впоперек на шматочки, якщо риба дрібна. По можливості, відразу видаліть всі великі кісточки, які тільки дістанете.

Безпеки заради, перед засолкою слід витримати шматочки товстолобика в слабкому розчині оцту – близько години.

  • На 1 л води – 3 ст. л. 9% оцту.

Цього часу достатньо, щоб вбити всіх паразитів, які можуть знаходиться в річковій рибі. Промийте знову шматочки риби водою і покладіть їх у скляну або пластикову ємність і приготуйте розсіл:

  • 1 л води;
  • 100 гр солі;
  • 30 гр цукру;
  • спеції – лавровий лист, коріандр, перець горошком.

Закип’ятіть в каструлі воду, додайте спеції, сіль і цукор. Дайте покипіти йому 2-3 хвилини. Приберіть каструлю з плити, накрийте кришкою і дайте йому охолонути “своїм ходом” до кімнатної температури.

Залийте остиглим розсолом товстолобика, затягніть ємність з рибою харчовою плівкою і приберіть в холодильник на 3-4 дні.

За цей час товстолобик достатньо просолиться і його можна їсти, як і оселедець.

Щоб зберегти засоленого товстолобика на кілька місяців, його слід витягнути з розсолу, інакше він пересолиться і стане жорстким.

Наріжте цибулю великими кільцями, присоліть її і трохи притисніть пальцями, щоб пустила сік. Покладіть в скляну банку пошарово шматочки риби і кільця цибулі, поки не заповните банку.

Залийте рибу рослинною олією, закрийте банку кришкою і струсіть її. Подивіться, може бути потрібно додати ще трохи олії, щоб шматочки риби були повністю покриті.

Зберігайте солоного товстолобика в банці і, як мінімум 2-3 місяці, у вас буде смачний товстолобик як оселедець до відвареної картопелька.

Дивіться відео, як солити товстолобика на зиму правильно: