Перед копченням, всі м’ясні продукти потрібно солити. Це саме стосується і сала. Специфіка копчення така, що, в принципі, не має значення спосіб засолу. Якщо для тривалого зберігання рекомендується сухий посол, то для копчення можна використовувати як замочування в розсолі, так і сухе соління.
Інгредієнти: Сало, Сіль, Спеції
Перед солінням слід переконатися, що сало не має сторонніх запахів. Слід знати, що воно дуже швидко вбирає чужий аромат і, якщо поруч з салом лежала риба, це доведеться виправляти.
Сало солоне в розсолі
Це спосіб для сала з запахом або старого, не відразу використаного сала. Воно досить щільне і, щоб просолити його як слід, краще використовувати засолювання в розсолі.
Поскобліть сало ножем і наріжте на шматочки потрібного розміру, якими воно буде коптитися. Складіть шматки в каструлю або таз.
Очистіть головку часнику, розкладіть зубчики між шматочками сала і приготуйте розсіл. На 1 літр води додайте 150 гр кам’яної солі, пару горошин чорного перцю і кілька штучок лаврового листя. Закип’ятіть розсіл, щоб сіль повністю розчинилася і злегка остудіть. Залийте сало теплим розсолом і покладіть зверху гніт, щоб воно не спливало. Тепер, сало має просолитися в розсолі, позбутися сторонніх запахів і насититися ароматом спецій.
Немає певних термінів, скільки сало має лежати в розсолі. Одні господині вистоюють його не менше тижня, інші засолюють всього лише 3 години. І те, і інше крайності, і в разі з салом, орієнтуйтеся на власні відчуття. Соліть сало в розсолі добу і ви не помилитеся.
Сухий посол
Сало з молодої свинки можна солити сухим способом. Воно і так досить пухке і для просолювання йому не потрібна додаткова рідина.
Наріжте сало на шматки, які ви будете коптити, і натріть його крупною сіллю з усіх боків. Можна додати паприку або чорний мелений перець.
Молоде сало добре втягує аромати і цим потрібно скористатися. Наріжте декілька зубчиків часнику на часточки і присипте ними сало.
Тепер треба просто загорнути сало в харчову плівку або пакет і залишити його на добу в холодильнику (не в морозильній камері).
Дивіться на відео весь процес, як засолити сало для подальшого копчення правильно: