У відкритих водоймах, часом, зустрічаються карасі вагою в 3-5 кг і це справжні гіганти. Більшість рибалок раді рибці вагою 500-700 грам. Карась риба жирна і смачна, незалежно від його розміру. Перед тим, як в’ялити і сушити карасів, рибку потрібно правильно засолити. З цим ми сьогодні і розберемося. Як правильно засолити карасів, залежить від їх розміру. Вірніше, трохи відрізняється підготовка риби, а сам процес засолювання один і той же.
Дрібних карасів, вагою до 1 кг, потрібно тільки промити. З великими, потрібно повозитися трохи більше. Випатрайте нутрощі, видаліть зябра і зробіть поздовжній надріз гострим ножем уздовж всієї спинки. Обполосніть ще раз рибу під проточною водою. Підготовка риби закінчена. Отже, приступаємо до засолки карася.
Розрізняють два способи, як солити карасів. Перший спосіб «мокрий», а другий – «сухий». Мокрий спосіб не означає, що вам потрібно готувати розсіл і поратися біля плити. При цьому способі риба солиться в своєму власному соку, тільки і всього.
- На 1 кг карасів потрібно, приблизно, 0,5 кг солі.
Знайдіть таз, відро або глибокий пластиковий судок. На дно ємності насипте жменю солі і покладіть на неї шар карасиків. Пересипте їх сіллю і покладіть знову шар карасів. Укладати потрібно щільно, так, щоб виключити порожнечі, можете додати більше солі. У даному випадку забагато солі не буває і краще її пересипати, ніж поскупитися.
Великих карасів мало просто укладати. Щоб тушка риби добре просолилася, насипте солі у зябровий простір, в черевце і в розріз на спинці. Укладайте великого карася точно так же, як і дрібного, як можна щільніше один до одного.
Після укладання останньої риби, зверху гарненько засипте все сіллю. Покладіть на рибу кришку і встановіть зверху гніт. Відразу прибирайте ємність з рибою на 3-5 днів в прохолодне місце. Вже через кілька годин сіль почне витягати воду з риби і вона намокне. Це нормально і засолювання карасів у «власному соку» відбувається добре.
Сухий посол відрізняється лише ємністю, в якій відбувається засолювання. Для сухого засолу беруть дерев’яні ящики, з нещільно підігнаними нижніми дощечками. Волога, що виділяється буде витікати з щілин. Саме тому цей посол називається «сухим». Засолка сухим способом тривати так само – 3-5 днів, в залежності від розмірів риби.
Для в’ялення і копчення карасів виловлюють восени і взимку. У цей час у них накопичується великий шар підшкірного жиру і вони ідеальні для в’ялення.
Дивіться відео, як засолити карася для копчення і в’ялення правильно: