Популярний овоч цукіні вже став звичним у складі різноманітних страв. І не тому, що він легко готується та малокалорійний. Цей сезонний продукт має велику кількість вітамінів групи Б, залізо, калій і каротин. Він чудово підходить для приготування домашніх пюре у раціоні малих діточок. А завдяки харчовим волокнам, які так потрібні нашому животику, він корисний і для усіх дорослих.
Та як же заморозити корисний цукіні, в першу чергу, для дитячого харчування?
Це робити легко й дуже потрібно. Під заморозку для зимового періоду беріть свіжі та молоденькі цукіні.
Плоди повинні бути тугенькими і цілісними. Якщо трапились крапки гнилі чи пошкодження, а увесь цукіні гарний, то просто ножем виріжіть непотрібні зони. Зважте на те, що більш зрілі й твердіші плоди теж можете заморозити. Але надалі будете використовувати їх лише для фарширування. Також старі цукіні мають тенденцію губити форму після розморожування – вони стають водянистими. Отже, для морозильної камери беріть більш свіжі й молоді цукіні.
Якщо ви вперше заготовляєте ці сирі овочі для заморожування, то ви будете злегка здивовані, тому що цей продукт дещо втрачає смак і стає не такий, як був влітку. Інколи цукіні змінює консистенцію і стає, немовби гумовий. Та не переймайтесь, бланшування виправить стан справи.
Підготовка до заморожування. Почистьте цукіні від твердої шкірки, а потім наріжте свіжі плоди різної форми – кружечками, кубиками, чи як картоплю “фрі”. Якщо ви будете заготовлювати одразу кількох форм для майбутніх різних страв, то приготуйте пакети, щоб потім посортувати – в один кружечки, а у інший – кубики цукіні.
А тепер переходите до процесу бланшування. Налийте воду у залізну ємність та поставте на вогонь. Трішки підсоліть, та, як закипить – окремими порціями, по черзі вкладайте цукіні у киплячу рідину. Недовго бланшуйте, помішуючи цукіні.
Зберіть шматочки продукту шумівкою чи ополоником із дірочками та викладіть у друшляк. Поки з цієї частини цукіні стікає вода, занурюйте для бланшування чергову порцію.
Потім, через деякий час викладіть цукіні на чистий рушник, щоб зайва волога остаточно покинула цукіні. Але й сильно просохлі вони теж не повинні бути. Бо певна соковитість все ж таки повинна залишитись у продукті.
А тепер, нарешті, перекладіть шматочки плодів у підготовлені пакети. Міцно їх закрийте та можете вкладати у морозильну камеру. Хай там зберігаються до холодного зимового часу.
Багато господинь люблять готувати для своєї родини оладки із цукіні. Чому б і вам не заготовити такий готовий напівфабрикат на зиму?
Цукіні потрібно очистити від шкірки й натерти на великій тертушці. Потім посоліть та перемішайте. Суміш пустить сік. Не залишайте його у мисці, а гарно відіжміть. Чи – відкиньте подрібнений цукіні на друшляк, щоб добре стекла рідина.
Продукт у такому вигляді тепер можете також покласти у пакет чи спеціальний пластиковий контейнер для зберігання до зими. Смачні й ніжні оладки порадують вас та ваших членів сім’ї у холодну пору року.
Якщо ви хочете дізнатися детальніше про нюанси заготовлювання цукіні у морозилці, ознайомтеся з даним цікавим відео: