Взимку, організму дуже потрібні вітаміни, які є в зелені. Тому обов’язково вартує заморожувати на зиму шпинат. В цій рослині є багато корисних речовин. До того ж, вона додає в страви дуже цікаву смакову родзинку.
Інгредієнти: Вершкове масло, Вода, Шпинат
Зміст
Підготовка продукту до заморожування
Спочатку треба обрізати коріння, потім покласти шпинат в миску з водою, добре помити, сполоснути під проточною водою, відкинути на друшляк і почекати, коли вода повністю стече.
Щоб шпинат повністю висох – розкладіть його на паперові рушники. Аби прискорити процес, можна акуратно промокнути рослини зверху.
Способи заморозки шпинату на зиму
Як заморозити сирий шпинат
Замороження цілими листочками
Листя треба зняти з стовбура, зібрати разом по 10-15 штук, скласти в стосик та трохи скрутити, аби зафіксувати форму.
Такі листочки можна трохи проморозити на дощечці або ж зразу скласти в пакет і відправити в морозильну камеру.
Замороження подрібненої зелені
Листя треба зняти з стовбура та порізати на смужки шириною приблизно 1-2 сантиметра.
Нарізку можна запакувати в харчову плівку, або скласти в пакет і потім щільно скрутити, аби вийшло щось, схоже на рулет.
Замороження в кубиках льоду
Шпинат треба подрібнити блендером. Якщо його нема – порізати на смужки спеціальними ножицями для зелені . Потім скласти в форми для льоду, залити кип’яченою водою і поставити в морозилку. Коли шпинат замерзне – кубики дістають та складають в пакет і відправляють в морозильну камеру на зберігання.
В цьому відео можна побачити простий спосіб заморозки:
Як заморозити шпинат після теплової обробки
Є декілька способів термічної обробки шпинату:
- побланшувати за допомогою сита в киплячій воді протягом хвилини;
- скласти листя в миску, залити окропом і тримати хвилину;
- парити в пароварці 2 хвилини.
Після обробки треба швидко остудити шпинат. Для цього в посуд набирають холодну воду і додають туди лід, аби вона стала крижаною. Листя опускають в рідину.
Ще одне відео, присвячене заготівлі шпинату на зиму:
Замороження вареного листя шпинату
Коли шпинат проходить теплову обробку, він перетворюється в м’яку масу. З неї можна сформувати кульки або коржики, викласти на дощечку, відправити в морозилку. Коли шпинат заморозиться – розкладіть його в пакети та поверніть в морозильну камеру для довготривалого зберігання.
Замороження пюре зі шпинату
Треба взяти шпинат, який пройшов термічну обробку, додати кілька ложок кип’яченої води та подрібнити блендером, щоб вийшло пюре. В цьому випадку можна використовувати і стеблі.
Потім пюре викладають в форми для льоду, заморожують і розкладають в пакети. Цей варіант ідеальний для додавання шпинату в різноманітні соуси.
Замороження пюре з вершковим маслом
Цікава варіація заморожування шпинатового пюре – з вершковим маслом. Масло треба розтопити до кімнатної температури. Пюре з шпинату кладуть в форми для льоду, але наповнюють лише половину, зверху додають масло.
Особливість цього рецепту в тому, що спочатку форму треба поставити в холодильник, а вже потім, коли все добре підмерзне – в морозильну камеру.
Термін зберігання замороженого шпинату
Пюре з маслом буде зберігатися 2 місяці. Всі інші види заморозок лишаються придатними до вживання від 10-ти до 12-ти місяців.
Маркуйте заготовки, тоді ви не помилитеся, обираючи ті чи інші заморожені продукти. Також рекомендуємо ставити дату, або не забути, коли закінчиться термін придатності.