Як заморозити шпинат на зиму в домашніх умовах: 6 способів заморозки

Взимку, організму дуже потрібні вітаміни, які є в зелені. Тому обов’язково вартує заморожувати на зиму шпинат. В цій рослині є багато корисних речовин. До того ж, вона додає в страви дуже цікаву смакову родзинку.

Підготовка продукту до заморожування

Спочатку треба обрізати  коріння, потім покласти шпинат в миску з водою, добре  помити, сполоснути під проточною водою, відкинути на друшляк і почекати, коли вода повністю стече.

Як заморозити шпинат

Щоб шпинат повністю висох – розкладіть його на паперові рушники. Аби прискорити процес, можна акуратно промокнути рослини зверху.

Способи заморозки шпинату на зиму

Як заморозити сирий шпинат

Замороження цілими листочками

Листя треба зняти з стовбура, зібрати разом по 10-15 штук, скласти в стосик та трохи скрутити, аби зафіксувати форму.

Такі листочки можна трохи проморозити на дощечці або ж зразу скласти в пакет і відправити в морозильну камеру.

Замороження подрібненої зелені

Листя треба зняти з стовбура та порізати на смужки шириною приблизно 1-2 сантиметра.

Як заморозити шпинат

Нарізку можна запакувати в харчову плівку, або скласти в пакет і потім щільно скрутити, аби вийшло щось, схоже на рулет.

Як заморозити шпинат

Замороження в кубиках льоду

Шпинат треба подрібнити блендером. Якщо його нема – порізати на смужки спеціальними ножицями для зелені . Потім скласти в форми для льоду, залити кип’яченою водою і поставити в морозилку. Коли шпинат замерзне – кубики дістають та складають в  пакет і відправляють в морозильну камеру на зберігання.

Як заморозити шпинат

В цьому відео можна побачити простий спосіб заморозки:

Як заморозити шпинат після теплової обробки

Є декілька способів термічної обробки шпинату:

  • побланшувати за допомогою сита в киплячій воді протягом хвилини;
  • скласти листя в миску, залити окропом і тримати хвилину;
  • парити в пароварці 2 хвилини.

Як заморозити шпинат

Після обробки треба швидко остудити шпинат. Для цього в посуд набирають холодну воду і додають туди лід, аби вона стала крижаною. Листя опускають в рідину.

Ще одне відео, присвячене заготівлі шпинату на зиму:

Замороження вареного листя шпинату

Коли шпинат проходить теплову обробку, він перетворюється в м’яку масу. З неї можна сформувати кульки або коржики, викласти на дощечку, відправити в морозилку. Коли шпинат заморозиться – розкладіть його в пакети та поверніть в морозильну камеру для довготривалого зберігання.

Як заморозити шпинат

Замороження пюре зі шпинату

Треба взяти шпинат, який пройшов термічну обробку, додати кілька ложок кип’яченої води та подрібнити блендером, щоб вийшло пюре. В цьому випадку можна використовувати і стеблі.

Як заморозити шпинат

Потім пюре викладають в форми для льоду, заморожують і розкладають в пакети. Цей варіант ідеальний для додавання шпинату в різноманітні соуси.

Як заморозити шпинат

Замороження пюре з вершковим маслом

Цікава варіація заморожування шпинатового пюре – з вершковим маслом. Масло треба розтопити до кімнатної температури. Пюре з шпинату кладуть в форми для льоду, але наповнюють лише половину, зверху додають масло.

Як заморозити шпинат

Особливість цього рецепту в тому, що спочатку форму треба поставити в холодильник, а вже потім, коли все добре підмерзне – в морозильну камеру.

Термін зберігання замороженого шпинату

Пюре з маслом буде зберігатися 2 місяці. Всі інші види заморозок лишаються придатними до вживання від 10-ти до 12-ти місяців.Як заморозити шпинат

Маркуйте заготовки, тоді ви не помилитеся, обираючи ті чи інші заморожені продукти. Також рекомендуємо ставити дату, або не забути, коли закінчиться термін придатності.