Щавель – це дуже корисна та смачна зелень, яка додає в страви свою особливу родзинку. Тому його варто обов’язково заморозити на зиму.
Інгредієнти: Вода, Масло, Щавель
Зміст
Підготовка щавлю до заморожування
Найкращий для заморозки щавель збирають в травні-червні. Саме тоді він ще не містить багато кислоти.
Спочатку треба відсортувати листя та вибрати тільки чисті, свіжі і непошкоджені листочки. Все інше – викинути.
Після цього щавель необхідно помити та добре висушити, виклавши на рушники. Аби прискорити процес, можна спочатку поставити його в склянку – так вода швидко стече.
Таку підготовку треба проводити незалежно від того, який саме рецепт ви оберете.
Як заморозити щавель: рецепти
Як заморозити свіжий щавель
Найчастіше, заморожують тільки листочки, але якщо хочеться, можна використати і пагони. Перед заморозкою щавель рекомендується подрібнити.
Потім зелень складають в пакети та відправляють на заморозку.
В цьому відео можна побачити, як заморожувати щавель:
Як бланшувати щавель на зиму
Також можна заморозити бланшований щавель. Його теж треба нарізати, скласти в сито або друшляк та опустити в киплячу воду на 1 хвилину, а потім дати добре стекти.
Заморожувати щавель можна в формах для льоду або силіконових пакетах. В першому випадку кубики щавлю треба дістати з форм та перекласти в пакет. Якщо ж для заморозки використовуються пакети, треба розрівняти масу, аби вони перетворилася в рівний пласт і скрутити пакет в трубочку.
Кубики льоду з щавлю
Також в формах для льоду можна заморозити кубики щавлю з водою. Для цього треба подрібнити зелень, скласти в форму так, щоб вона займала дві третини, долити воду, поставити в холодильник. Потім дістати кубики, перекласти в пакет і лишити в морозилці.
Ці кубики можна кидати в перші страви, аби використовувати, щоб освіжити шкіру обличчя і рук.
Пюре із щавлю на зиму
Також можна заморожувати пюре. Щавель необхідно подрібнити в блендері чи м’ясорубці, а потім скласти в форми для льоду і повторити ті ж маніпуляції, що і в попередніх випадках.
Замороження щавлю в маслі
Щавель можна заморожувати, як в олії, так і вершковому маслі. В обох випадках, знову ж, використовуються форми для льоду. Якщо ви берете олію, то просто залийте щавель, як в попередньому рецепті заливали воду. Якщо ж хочете зробити заморозку з вершковим маслом, то дайте йому розтанути, але тільки природнім шляхом. Якщо відправити масло в мікрохвильовку – зіпсуєте його структуру. Коли масло розтане – змішайте його з щавлем та покладіть в форми для льоду.
Щавель в олії треба заморожувати в формах протягом доби. І тільки потім можна діставати кубики та перекладати в пакети.
Як зберігати і використовувати заморожений щавель
Щавель дуже добре зберігається в морозилці.
Він може лишатися свіжим та смачним протягом 12-ти місяців. Перед тим як додавати цю зелень в страви, розморожувати її не потрібно.